Lugn, nästa år tar VI VM-guldet

...och här är punkterna som ska ta Tre Kronor hela vägen

HOCKEY

BRATISLAVA. Fortsätta att utveckla kontakten med NHL-spelarna och hårda krav på att spelarna i Europa ställer upp i Euro Hockey Tour.

Så ska Tre Kronor bli ännu bättre till nästa VM.

– Behöver Mårts och Garpenlöv åka fler gånger till Nordamerika får vi försöka skapa resurser för det, säger general manager Tommy Boustedt.

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
Surt silver Patrik Berglund var knäckt efter finalförlusten mot Finland. Silvermedaljen var ingen större tröst.

Tre Kronor föll tungt i VM-finalen, men arbetet med att skapa ett slagkraftigare lag till nästa år är redan i full gång.

De två kommande VM-turneringarna avgörs på hemmaplan. Sverige och Finland delar på mästerskapen, 2012 avgörs slutspelet i Finland och 2013 i Sverige.

För Sveriges del handlar det om att ta revansch.

Redan till den här säsongen har stort fokus legat på att skapa bättre kontakt med NHL-spelarna.

Under året har förbundskapten Pär Mårts och team manager Johan Garpenlöv vid tre tillfällen besökt Nordamerika.

Fler Amerikaresor

– Det är viktigt att ”Pelle” och ”Garpen” fortsätter det arbetet för där har de gjort det bra under säsongen. Det kanske man inte tror eftersom det var många som inte kom, men de var ju skadade och då finns det inte så mycket att göra, säger Tommy Boustedt.

Till kommande säsong kan det bli ännu fler resor till Nordamerika.

– Tycker ”Pelle” och ”Garpen” att de behöver åka en gång till så får vi försöka skapa resurser för det. I verksamhetsplanen har vi planerat en resa på hösten, en vid tiden runt junior-VM och en i mars, säger Boustedt.

Ska ha en NHL-träff

Redan i början av augusti kommer landslagsledningen att träffa samtliga svenska NHL-spelare

i Stockholm.

– Precis som förra året kommer vi att ha en träff. NHL:s spelarfack (NHLPA) har möte med de svenska spelarna i Stockholm och vi tänker ta det i anslutning till det, säger Boustedt.

”Turneringar viktiga”

Varje säsong spelas Euro Hockey Tour med fyra träningsturneringar i Finland, Ryssland, Sverige och Tjeckien.

Intresset för att ställa upp i de här turneringarna har genom åren varit måttligt. Till kommande säsong kan de spelare som tackar nej mer eller mindre glömma att vara med i VM.

– Det blir viktigt att förklara för elitspelare att det är viktigt att vara med i de här turneringarna om de ska vara med i VM på hemmaplan. Euro Hockey Tour blir väldigt avgörande i Pelles arbete att bygga ett lag inför nästa år, säger Boustedt.

FAKTA

Så ska tre kronor bli ännu bättre nästa säsong

Fortstätta och förbättra kontakten med NHL-spelarna

Ska Tre Kronor vara med och slåss om VM-guldet måste de toppspelare i NHL som blir utslagna ur Stanley Cup komma. Redan den här säsongen har Pär Mårts och Johan Garpenlöv varit på tre resor till Nordamerika. Nästa säsong kan det utökas till fyra. Dessutom ska landslagsledningen i augusti träffa NHL-spelarna vid ett möte i Stockholm.

Behålla den stora landslagsstaben

Den här säsongen har Pär Mårts haft en rekordstor ledarstab runt sig. Till nästa säsong är Peter Popovic med som assisterande redan från början. Dessutom är det mer eller mindre klart att även team manager Johan Garpenlöv fortsätter med sitt arbete.

Spela ihop laget under Euro Hockey Tour

Matcherna i Euro Hockey Tour har inte varit så lätt att få spelarna att ställa upp på. Till nästa säsong kommer det att ställas hårda krav på att de spelare som vill ha chansen att vara med i VM även ska ställa upp i Euro Hockey Tour. Tanken är att Mårts ska spela ihop en stomme under de fyra turneringarna.

Fortsätta att satsa ungt

Tre Kronor är mitt i en generationsväxling och allt fler unga spelare har fått chansen under Pär Mårts. Satsningen på de unga och utvecklings­bara spelarna kommer att fortsätta. Räkna med att generationsskiftet fortsätter under nästa ­säsong.

Sammanställning: Hans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM