Mårts: Skiter i att siffrorna drog iväg

Tre Kronors förbundskapten besviken - men blickar fram mot nästa säsong

HOCKEY

BRATISLAVA. Magister Mårts var missnöjd med sina elever efter 1–6 mot Finland.

VM:s yngsta lag klarade inte sin stora examen.

– Men det handlar inte om att ha VM:s yngsta lag. Det handlar om att vinna.

Pär Mårts blickar redan framåt mot nästa säsong.

Pär Mårts blick var lika tom som på spelarna efter smällen mot Finland.

– Ja, jag känner mig helt tom inombords. Vi gör ingen bra match, det är ingen av spelarna som slår personbästa och ingen som tar chansen, säger han.

– När vi stod på startlinjen inför den här turneringen trodde jag att vi skulle vinna. Så det vore väl sjutton om jag stod här och var glad.

”Starten på något”

Han tycker inte det spelar någon roll att siffrorna drog i väg på slutet.

– Nej, det skiter jag fullständigt i. Det är inte kul och inget vi strävar efter, men efter 1–3 kände jag att kraften inte fanns längre.

– Det är värre att de får sina tre första mål så enkelt. Det är vi som ställer till det och inte de som lyckas. Vi hade inte den mentala styrkan att vinna den här matchen och våra unga killar gjorde saker de inte behärskade.

Om du summerar turneringen som helhet, då?

– Det är väl bra att gå till final. Vi har många bra sidor, men måste bli otroligt mycket bättre på mycket. Det här med att driva på mål, skjuta och skymma rann ut i sanden mer och mer. Men jag är ändå stolt över spelarna som gjorde en bra turnering, även om det inte var den bästa. Men det här är starten på något känns det som.

Ett bra avstamp

Ett VM-silver är ändå ett bra avstamp mot två raka turneringar på hemmaplan.

Nästa år är Finland huvudvärd men ena gruppen med åtta lag (nytt nästa år) spelas i Stockholm. Där spelas även de två kvartsfinalerna med de fyra bästa lagen efter gruppspelet.

2013 är Sverige värd för turneringen och då får Finland ”låna” hälften av lagen innan det blir semifinaler och en final i Globen.

– Jag hoppas att alla tar ett kliv och blir bättre till dess. Det ser ändå ljust ut, säger Mårts.

ARTIKELN HANDLAR OM