”Glöm inte att ta med napparna, svenskar”

Så psykar finsk media Sverige efter VM-guldet

1 av 7
HOCKEY

Hela Finland går i guldrus efter segern i hockey-VM sent i går kväll (6–1 i finalen mot Tre Kronor).

I kväll tas nationens hjältar emot på torget i centrala Helsingfors – och kvällstidningen Ilta-Sanomat bjuder nu in svenska fans att delta i firandet.

”Glöm ej att ta med napparna”, skämtar de.

Sportbladets förstasida från i söndags.

Nej, de stora finska tidningarna kan förstås inte undvika att psyka och håna Sverige efter knocken i VM-finalen i Slovakien sent på söndagen.

Festen fortsätter i Finland i dag och väntas nå klimax när guldhjältarna anländer till Helsingfors, där de kommer att hyllas av uppskattningsvis tiotusentals fans på Salutorget. 18.00, svensk tid.

Den finländska kvällstidningen Ilta-Sanomat bjuder även in svenska fans till festen.

”En barnlek – för oss...”

De publicerar till och med en färdbeskrivning till feststället och påminner de blågula att ta med napparna. Detta sedan Sportbladet i två dagar skämtat med den finländska nationalsymbolen som ett bebislejon med en napp i munnen.

”Kära svenskar, det här skulle ju vara en barnlek för er. Ni tecknade till och med en napp i munnen på Lejonet. Visst var det en barnlek – för oss. Vi ses på torget. Och ni svenskar – kom ihåg att ta med napparna”, skriver  Ilta-Sanomat.

Iltalehti är inte heller sena med att håna svenskarna.

I en omröstning får läsarna välja om de tre svenska kronorna ska bytas ut till tre tiaror – eller tre nappar...

Nya psykningar i kväll?

Samtidigt påpekar Iltalehti att det enda svenska målet som gjorde i finalen, av Edmontons Magnus Pääjärvi-Svensson, även det till 50 procent var finländskt eftersom Pääjärvi-Svensson fått sitt första del av namnet från sin finländska mamma.

Och tidningen är förstås snabb med att skriva att den svenske NHL-spelaren, med finländskt blod i ådrorna, numera bara har valt att använda Pääjärvi på tröjan...

Det låter som att det är stor risk för nya finska psykningar och skämt i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM