Reste till Sverige - för att fira guldet

Finländska flaggan hissades på svenskt territorium - flera fall av misshandel och skadegörelse har rapporterats

HOCKEY

Det firades hårt i Finland efter VM-guldet.

I Haparanda gick det ännu vildare till.

Flera hundra finska fans tog sig över gränsen och hissade den finska flaggan.

Foto: iltalehti.fi
Här hissar finländare Finlands flagga i Haparanda.

På flera håll i Sverige firade finländarna i natt. Sergels torg i Stockholm fylldes av segerrusiga finländare och gränsstaden Haparanda invaderades av en lång bilkaravan från Finland. Uppskattningsvis flera hundra bilar rullade in i Sverige med tjutande tutor och flaggviftande finska fans.

Bråk på torget

Finländarna passade även på att hissa den blåvita flaggan på svensk territorium och även bränna den svenska. Det skedde några hundra meter i på svensk mark – vid Shellmacken i Haparanda.

Senare på natten blev det bråk på torget i Haparanda. Flera anmälningar om misshandel och skadegörelse rapporterades efter att svenska och finländska fans drabbat samman. Polispatruller från närliggande kommunerna Kalix, Luleå och Boden fick åka till platsen. En flicka fick fötterna överkörda, förmodligen av misstag, och fördes till sjukhus. En annan lindrig misshandel har också polisanmälts.

– Det var ordningsstörningar, bilkortege, liv och skrän så folk inte kunde sova och ett par fall av misshandel. Och så massor av småbråk som aldrig rapporterades, säger Christer Holm, inre befäl vid polisen i Haparanda, till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM