Kan förlora miljoner efter hårda firandet

Storsponsorn: Passar ingenstans

HOCKEY

Det finländska ishockeylandslaget firade ordentligt efter VM-guldet.

Nu reagerar politiker och sponsorer mot hur flera ledare var märkbart berusade när de mötte pressen i Finland.

– Överdriven alkoholkonsumtion passar ingenstans, säger Finnairs marknadschef Antti Nieminen till affärstidningen Kauppalehti.

Finlands guldhjältar får nu hård kritik i hemlandet. Idrottsministern och storsponsorn Finnair är starkt kritiska mot lagets intensiva festande efter triumfen.

Idrottsministern upprörd

Enligt affärstidningen Kauppalehti sluddrade överledaren Timo Jutila kraftigt i intervjuer, NHL-spelaren Anssi Salmela bytte mellan svenska och finska i intervjuerna och målvaktstränaren Pasi Nurminen ramlade ner för flygplanstrappan när laget landat i Finland.

Bilderna får nu idrottsministern att reagera.

– Jag tror säkert att många finländare förstår, på ett mänskligt plan, att de jublar över sitt guld. Men toppidrottare ska komma ihåg att de är förebilder, inte minst för unga idrottare som kan få ett felaktigt intryck ett sådant här beteende, säger idrottsministern Stefan Wallin till Yle.

Han får medhåll från av ordföranden för det finländska riksidrottsförbundet Teemu Japisson. Han menar att flera i laget var märkbart berusade när guldhjältarna hyllades av 100 000 personer i Helsingfors.

Sponsorn har reagerat

– Överkonsumtionen av alkohol och graden av berusning var inte bra. Man kunde se den graden på flera lagmedlemmar uppe på scenen, säger Japison till STT.

Skandalen kan nu också bli en kostsam historia då sponsorn Finnair har reagerat på bilderna. Avtalet mellan Finnair och det finska ishockeyförbundet är enligt Kauppalehti ”ett av de mest lukrativa inom finländsk idrott”.

– Överdriven alkoholkonsumtion passar ingenstans, säger Finnairs marknadschef Antti Nieminen till affärstidningen Kauppalehti.

Borde ett sponsorkontrakt innehålla en promillegräns?

– Vi har ett antal klausuler mot dopning i kontraktet. Men några promillenivåer har vi ännu inte kommit överens om.

Borde ni komma överens om det?

– Det här känns som en lite provocerande diskussion.

”Någon som ramlat en gång”

Förbundskaptenen Jukka Jalonen förstår inte kritiken mot firandet.

– Visst är jag lite överraskad. Finland har vunnit VM-guld efter efter en lång väntan. Jag hävdar att ungdomarna förstår. Jag har själv unga barn, 15 och 17 år. De förstår att farsan vill ta ett par öl när han har vunnit VM. De förstår och accepterar det att det inte gör mig till en alkoholist, sager Jukka Jalonen till Ilta-Sanomat och fortsätter:

– Det är någon som har ramlat en gång. Det finns mycket värre saker i världen som man kan engagera sig i. Jag förstår inte detta - låt grabbarna festa.

ARTIKELN HANDLAR OM