”Loui får in pucken från alla lägen”

Loui petar ”Alfie” från drömkedjan – och hyllas av ”Zäta”

HOCKEY

Förbundskapten Pär Mårts har VM-laget redan klart för sig.

Och han ratar superstjärnan Daniel Alfredsson från förstakedjan.

– Daniel får börja med Marcus Krüger. Men vi ska inte måla förnissa på kedjorna redan nu, säger förbundskaptenen.

Foto: BILDBYRÅN
skyttekung Loui Eriksson kommer ges utrymme för sitt utpräglade målsinne medan Henrik Zetterberg tar ett större defensivt ansvar.

Resan mot VM och mot ett eventuellt VM-guld har startat för Tre Kronor.

I går genomfördes första ”riktiga” träningen i VM-arenan Globen och redan nu har förbundskapten Pär Mårts kedjorna klara för sig.

Mest intressant är att förstakedjan består av Detroit-spelarna Johan Franzén och Henrik Zetterberg och Dallas poängkung Loui Eriksson.

– Jag tror att det kan bli en bra kombination. Loui Eriksson får bra förutsättningar och bra lekkamrater, säger Mårts.

”Han är smart”

Henrik Zetterberg var mycket nöjd med att få spela med Loui, som varit en notorisk målskytt mot Detroit i flera års tid.

– Han får in pucken från alla lägen och gör många mål, fantastisk spelare. Han är smart och kan göra mycket av något som inte verkar vara någonting, säger Zetterberg och fortsätter.

– Jag och Franzén har ju spelat i samma lag i flera år nu och även fast vi inte spelar i samma kedja så känner vi varandra bra, säger Detroitstjärnan om omgivningen.

Ska skapa utrymme

Tanken med Tre Kronors förstakedja är att Zetterberg ska vara en klassisk tvåvägs-center och ge utrymmen i anfallszonen för Johan Franzén och Loui Erikssons målfarlighet. 

Mårts kedjeformationer innebär också att en kedja får en snittålder på 20 år, den med Järnkrok, Silfverberg och Landeskog. 

– Visst är det fantastiskt att vi kan mönstra så många unga och bra spelare. Jag gillar att vi har ett ungt lag och tänk vilket landslag vi kommer att ha om fem år, säger Mårts och drar på smilbanden.

FAKTA

SÅ HÄR STÄLLER TRE KRONOR UPP MOT NORGE:

Loui Eriksson

Henrik Zetterberg

Johan Franzén

Kommentar: 1 227 poäng i NHL har trion skrapat ihop. Zetterberg har två riktiga snipers med sig och det är målgaranti med den här förstakedjan.

Daniel Alfredsson

Marcus Krüger

Viktor Stålberg

Kommentar: Intressant kedja, SKA-kedjan. Två young guns och en veteran. Ser intressant ut och Stålberg kan bli nya hjälten i folkhemmet.

Jakob Silvferberg

Calle Järnkrok

Gabriel Landeskog

Kommentar: Snittåldern är 20 år. Tanken är att Järnkrok och Silfverberg ska ta med formen från slutspelet.

Fredrik Pettersson

Joel Lundqvist

Niklas Persson

Kommentar: Klassisk fjärdekedja som kommer få mycket istid i boxplay och de kommer åka mycket skridskor under matcherna, garanterat.