”Kommer vara en världsback om några år”

Succé för 18-årige Brodin

Foto: REUTERS SCANPIX SWEDEN
Jonas Brodin väntas bli en framtida superstjärna.
HOCKEY

VM-debutanten Jonas Brodin, 18, har gjort succé i VM.

Nu jämförs den talangfulle backen med legendarer som Nicklas Lidström och Kenny Jönsson.

– Det finns inga gränser för hur bra han kan bli, säger lagkaptenen Daniel Alfredsson, 39.

Jonas Brodin – fostrad i värmländska Nor IK – debuterade i Färjestads A-lag redan för tre säsonger sedan, men det är nu som karriären har tagit raketfart.

Han har den här säsongen blivit en ledande spelare i Färjestad, vunnit JVM-guld, och slagit sig in i VM-laget, som i övrigt på backsidan består av fyra NHL-backar och en KHL-back.

– Jag vet inte vad man ska använda för ord. Jag är oerhört imponerad. Ända sedan första dagen när jag kom hit har han påmint om Kenny Jönsson, och det blir bara mer och mer tydligt för varje match som går. Det lugnet han har i den åldern ska bara inte finnas. Jag är oerhört glad att jag får möjligheten att spela med honom, säger Niklas Kronwall.

– Du har ”Lidas” (Nicklas Lidström) och Kenny (Jönsson) och de bästa backarna genom tiderna.

Det är på den nivån du tycker han han är nu vid samma ålder?

– Ja, han kommer att vara där uppe om några år. Jag tror definitivt att han kommer att vara en världsback om några år.

Lagkaptenen Daniel Alfredsson stämmer in i hyllningskören:

– Hur bra han kan bli? Får han vara frisk och får rätt tränare så finns det inga gränser. Han läser situationerna naturligt, går på instinkt, och vet vad han ska göra med pucken redan innan han får den.

Backkollegan Vitor Hedman:

– Jag kan inte komma på någon som har varit så här bra och stabil vid 18 års ålder.

FAKTA

Röster om Jonas Brodin:

Niklas Hjalmarsson, 24, Chicago Blackhawks:

– Imponerande. En kille som jag inte har sett någonting av innan. Han har spelat otroligt stabilt och lugnt. Han försöker inte göra för mycket, utan spelar enkelt. Just enkelheten är hans styrka, han försöker inte ställa till det för sig.

Victor Hedman, 21, Tampa Bay Lightning:

– Man får gåshud när man ser Jonas. Han är fantastiskt bra, det är bara att gratulera Minnesota som fick honom i NHL-draften. Jag kan inte komma på någon som har varit så här bra och stabil vid 18 års ålder. Han har inga skönhetsfläckar. Jo, kanske att han är lite smal, men va fan. Det spelar ingen roll.

Daniel Alfredsson, 39, Ottawa Senators:

– Jag gillar hans blick och skridskoåkning. Han läser situationerna naturligt, går på instinkt, och vet vad han ska göra med pucken redan innan han får den. Växer han bara till sig kommer skridskoåkning bli ännu bättre. Hur bra han kan bli? Får han vara frisk och får rätt tränare så finns det inga gränser.

Niklas Kronwall, 31, Detrot Red Wings:

– Det kommer att gå spikrakt uppåt, det tvivlar jag inte en sekund på. Kan han bara lägga på sig några kilon… Eller redan som han är nu, han spelar mot andra killar i VM och sköter det hur enkelt som helst. Allt ser så enkelt ut och det är inte många som har den förmågan. Du har ”Lidas” (Nicklas Lidström) och Kenny (Jönsson) och de bästa backarna genom tiderna.