Nu har ”hen” fått ett namn

1000 namnförslag - VM-maskoten ska heta Icy

HOCKEY

Könsneutrala maskoten till hockey-VM i Sverige har fått ett namn.

Efter 1000 namnförslag hittade VM-organisationen en vinnare.

Hen har döpts till...

... Icy.

– Jag hade verkligen inte gissat det här, säger namngivaren Lars Ingels, 44, från Leksand.

Det var i onsdags som VM-maskoten tillsammans med turneringens ambassadör Tommy Salo stövlade in på Siljan konditori i Leksand och överraskade Lars Ingels.

Anledningen var att Ingels kommit med det bästa förslaget och den vunnit namntävling som utlysts, inför hemma-VM nästa år, för att döpa den könsneutrala maskoten.

– Jag blev grundlurad till mötet. Först tänkte jag att det inte var så konstigt. Hockeymaskotar och Leksand – det kan ju hända här. Men när alla blickar vändes mot mig började jag till sist förstå, säger Lars Ingels i ett pressmedelande.

Namnet Icy, som Leksandsbon samt tre andra föreslog, motiveras som internationellt gångbart, kan uttalas som I see och innehåller ett y (som även det latinska namnet för lodjur, Lynx, innehåller.

Ska ge maskoten ett kön

När VM-organisationen först presenterade bilderna och tanken med maskoten i början av oktober blossade genusdebatten. Då hade den inget namn och var enligt, VM:s kommunikationschef Malin Eldh, könsneutral.

– Det är ett lodjur, en hen, sa Eldh till Sportbladet då.

En och en halv månad senare är det status quo med könsfrågan.

– Den är inte könsbestämd ännu. Men det ska vi ta och göra. Det kommer att vara en han eller hon, säger VM:s presschef Niclas Lidström till Sportbladet.