Mårts: ”OS finns i bakhuvudet”

Mårts om NHL-resan: Vill få träffa grabbarna

HOCKEY

Nu får de svenska NHL-proffsen kamma till sig.

Förbundskaptenerna Pär Mårts och Peter Popovic har kommit till Nordamerika för att titta på dem.

– Och ja, OS finns givetvis i bakhuvudet, säger Mårts till Sportbladet.

Bäckstöm är en av dem som Mårts ska titta närmare på.

På grund av det senarelagda slutspelet den här lockoutsäsongen är chanserna att få hem NHL-spelare till VM som bekant sämre än någonsin, men det hindrar inte Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts – och assistenten Peter Popovic – från att genomföra åtminstone en av sina årliga Nordamerika-resor.

För de svenskar som spelar i lag som missar playoff har ändå en vecka på sig att ta sig hem till VM-premiären mot Schweiz 3 maj – och några av dem kommer Mårts definitivt att vilja plocka in i sin trupp.

– Ja, vi behöver anmäla i princip fullt lag till den matchen, man slår inte Schweiz med utan full uppsättning forwards, säger Mårts när vi möter honom under det första studiebesöket i Prudential Center i New Jersey.

– Att det bara är en vecka mellan grundserieslutet och VM-premiären är förstås inte idealt, men vi har inget annat att välja på.

”Träffa grabbarna”

Så nu blir det, i vanlig ordning, NHL-hockey dygnet runt för landslagscheferna. De ska efter nattens match mellan New Jersey och Philadelphia se sex matcher på sju dagar – och får studera svenskarna i New York Rangers, Phoenix, St Louis, Tampa och Washington på nära håll.

– Det handlar mycket om att få träffa grabbarna, etablera bra kommunikation och skaffa sig en egen uppfattning om deras intresse, förklarar förbundskaptenen.

– Men jag vill också se killarna i deras egen miljö och få en bild av vad de har för roller och om de får göra det de är bra på. Några var det ett tag sedan jag såg själv. Adam Larsson här i New Jersey till exempel. Och så hoppas jag David Rundblad får spela när vi ser Phoenix, säger Mårts.

Sotjibiljett på spel

Men det finns ett mer långsiktigt perspektiv också...

– Jo, det är klart att OS finns i bakhuvudet. Jag måste ju börja tänka på det, och prata med aktuella grabbar, redan i sommar, säger Mårts.

Alla blågula NHL-proffs gör således bäst i att toppa formen kommande vecka. En resa till Sotji nästa år ligger i potten.

FAKTA

Tillgängliga VM-svenskar just nu

Målvakter: Anders Lindbäck, Tampa Bay, Jhonas Enroth, Buffalo, Jakob Markström, Florida, Cristopher Nihlstorp, Dallas.

Backar: Tobias Enström, Winnipeg, Nicklas Grossmann, Philadelphia, Erik Gustafsson, do, Victor Hedman, Tampa Bay, Douglas Murray, San Jose, Tim Erixon, Columbus.

Forwards: David Ullström, NY Islanders, Nicklas Bäckström, Washington, Marcus Johansson, do, Patric Hörnqvist, Nashville, Loui Eriksson, Dallas, Tom Wandell, do, Magnus Pääjärvi-Svensson, Edmonton, Anton Lander, do, Gabriel Landeskog, Colorado, Mikael Backlund, Calgary.

Förbundskaptenen Pär Mårts och assisterande tränaren Peter Popovic ser följande matcher under sin NHL-turné:

16 mars: Boston–Washington.

18 mars: Washington–Buffalo.

19 mars: NY Rangers–Carolina.

20 mars: New Jersey–NY Rangers.

Hittills har de sett matcherna New Jersey–Philadelphia och St Louis–Phoenix.

(TT)