Finska trösten till Sedins – klänning

1 av 26 | Foto: PONTUS ORRE
HOCKEY

Ilta-Sanomat driver med Bröderna Sedin – genom att klä ut dem i brudklänningar.

Den finska tidningen förbereder sig redan nu för att trösta de svenska hockeystjärnorna.

– Finland kommer att vinna mot Tre Kronor och då vill vi muntra upp Bröderna Sedin, säger reportern Simo Holopainen till Sportbladet.

I Finland laddar man för helgens två höjdpunkter.

Finland–Tre Kronor i VM-semifinal i hockey i Globen.

Krista Siegfrids låt ”Marry me (Ding dong)” i Eurovision Song Contest i Malmö.

”Inget som hjälper på isen”

För att sammanföra de två evenemangen har Ilta-Sanomat tecknat brudklänningar som ska passa till Bröderna Sedin.

”Låt oss vara ärliga, Sedinbröderna ser bättre ut än våra stenansikten Marko Anttila och Tuukka Mäntylä. Utan tvekan luktar parfymen i det svenska omklädningsrummet i Globen bättre. Tyvärr är det inget som hjälper på isen, men det kan fungera när de svenska spelarna ska söka tröst på Operakällaren eller Stureplan. Ilta-Sanomat har designat pappdockor med brudklänningar för att pigga upp Daniel och Henrik efter förlusten”, skriver Ilta-Sanomat på sin hemsida.

”Vissa tycker det är fjantigt”

– Vi ville slå ihop helgens två höjdpunkter på något sätt. Våra läsare kan skriva ut klänningarna eller ladda ned dem på datorn. Jag är säker på att Finland besegrar Tre Kronor. Och jag hoppas även på att vi kommer före er i Eurovision, säger Simo Holopainen.

Mängder av läsare har hört av sig till Ilta-Sanomat efter artikeln.

– Många säger att det är roligt, men det finns även de som tycker att det är fjantigt att klä Sedinarna i kvinnokläder, säger Holopainen.

3 svenska och 3 finska klassiker

VM i Globen 1995

Sverige–Finland 1–4

Kommentar: Alla var inställda på en svensk seger i hemma-VM.

Men oj, vilken utskåpning det blev.

En taktisk triumf för Finlands svenske förbundskapten Curre Lindström. Finlands första-kedja med Saku Koivu, Ville Peltonen och Jere Lehtinen lekte långa stunder med svenskarna.

OS i Nagano 1998

Sverige–Finland 1–2

Kommentar: Jag har aldrig sett så tomma blickar som efter 1–2 mot Finland i kvarts­finalen i Nagano. En förlust som sved mer än den mot Vitryssland fyra år senare. Jag har nog aldrig sett Peter Forsberg så besviken efter en förlust. Och alla besegrade sven­skar svor tyst i omklädningsrummet och lovade varandra att ta revansch i VM senare samma år.

VM i Zürich 1998

Sverige–Finland 1–0

Kommentar: Precis som de lovat i Nagano – alla utslagna NHL–svenskar kom till VM i Zürich. Mats Sundin och Peter Forsberg var bara två i en enda lång svensk stjärnparad. Men trots en VM-final i bäst av två matcher, gjordes bara ett enda mål. Och segerskytten var en av de mest anonyma i det svenska laget – backen Johan Tornberg.

VM i Helsingfors 2003

Sverige–Finland 6–5

Kommentar: Den sagolika vändningen, där Finland ledde med 5–1 sju minuter in i andra perioden och 13 441 på läktarna i Hartwall Arena var i extas. Men när matchen var över satt alla där som fågelholkar. Chockade av en av de häftig-aste vändningarna i VM–historien då 1–5 blev 6–5. En av de bästa VM-matcher som spelats.

OS i Turin 2006

Sverige–Finland 3–2

Kommentar: Fyra år efter fiaskot i Salt Lake City var det sista chansen för den ”Gyllene Generationen” i svensk hockey att ta ett OS–guld tillsammans. Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström. Och vilken match det blev. Och vilket segermål, då Nicklas Lidström pangade in matchavgörande 3–2 ­direkt efter nedsläpp i tredje perioden. Framspelad av Sudden och Foppa. En klassiker.

VM i Slovakien 2011

Sverige–Finland 1–6

Kommentar: Jag har aldrig svårt att glädjas då Finland vinner, även om det svider i en blågul själ. Och Finland har aldrig vunnit en avgörande match klarare än så här. En VM-final dessutom. Allt rasade i tredje perioden, då

finländarna gjorde 5–0 på en enda period. De svartaste 20 minuterna någonsin i svensk hockey. Men finländarna var värdiga mästare.

Sammanställning: Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM