Edler kan missa OS

IIHF kan stänga av stjärnan i totalt fem matcher

1 av 2
HOCKEY

Han missar resten av VM – men straffet kan bli värre än så för Alexander Edler, 27.

Backstjärnans avstängning kommer troligtvis att förlängas till fem matcher och även gälla i nästa års OS.

– Det innebär i princip livstids avstängning, säger landslagschefen Tommy Boustedt till Sportbladet.

Kanadas lagkapten Eric Staal skrek ut sin smärta på isen, men till en början visades Alexander Edler inte ens ut för sin knätackling på Carolina-stjärnan.

Efter en stunds domarkonferens fick dock Vancouver-svensken matchstraff – och på fredagen beslutade Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att han stängs av resten av VM-turneringen.

Men nu ser straffet ut att bli ännu hårdare.

”Väldigt hårt”

VM:s disciplinnämnd har granskat situationen och rekommenderat IIHF att avstängningen förlängs med ytterligare tre matcher – vilket skulle innebära att den även gäller i nästa års OS.

– Det är det meddelandet vi har fått från IIHF nu. Och man kan ju inte ta ut spelare som är avstängda till en OS-turnering. Det faller på sin egen orimlighet. Så fem matcher... det innebär i princip livstids avstängning, säger Tommy Boustedt, landslagschef, till Sportbladets After Ice.

”Getzlafs värre”

Vad som gör Tre Kronor extra upprört är att Anaheim-centern Ryan Getzlaf bara fick en matchs avstängning i fjolårets VM-turnering för en liknande knätackling (se den här) i Kanadas möte med Slovakien. Enligt Boustedt var den värre än Edlers förseelse.

– Getzlafs tackling på Juraj Mikus var mycket medveten och den renderar bara i en matchs avstängning. Där saknar man, tycker jag, en likhet inför lagen. Getzlafs är värre enligt mig eftersom det fanns ett uppsåt, medan Edler inte hade något uppsåt – och ändå får fem matcher, säger landslagschefen.

Alexander Edler möter pressen för första gången efter tacklingen klockan 14.15.

ARTIKELN HANDLAR OM