Fokus på de yngre – då kan vi få en repris på 92

HOCKEY

Åtta dagar kvar till VM i Prag börjar och Tre Kronor börjar ta form.

Jag ser ett Tre Kronor med många unga stjärnor som ska visa upp sig för svenska folket.

Jag har fantastiska minnen från Prag då vi 1992 vann VM-guld för andra året i rad med ett ungt orutinerat lag.

Nu hoppas jag att vi på nytt ska stå högst upp på pallen med ett guld runt halsen.

När jag tittar på årets trupp tycker jag att den ser intressant ut. Det är inget Dream­team men med några superförstärkningar från NHL börjar vi närma oss ett Dream­team Light.

Just nu har vi hela tio NHL-spelare med i Tre Kronor innan den första slutspels­rundan i NHL-slutspelet är spelad.

Jag tror inte landslagsledningen är klara än utan det kommer att fyllas på med fler NHL-spelare i takt med att lagen åker ut. Det är helt rätt, för det går inte att komma ifrån att de bästa svenskaspelarna spelar i NHL.

Såhär långt har Pär Mårts och hans stab valt att fokusera på den yngre generationen i NHL-spelare. Det är ett smart drag i dubbel bemärkelse, först slipper man massor av nej tack men framför allt är det de här spelarna som är framtida World Cup – OS spelare.

De är svensk hockeys framtid och dessa spelare ska vara skillnaden i de stora turneringarna framöver. Därför är det viktigt att de får visa upp sig på den internationella scenen och få rutin från stora mästerskap.

Vi har en förmåga i Sverige att kritisera Ryssland och KHL, men en som inte gör det är Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts.

För man behöver inte vara Tre Kronor-coach eller hockeyexpert för att se hur alla svenska spelare utvecklas i KHL.

SHL mesigt i förhållande till KHL

Jag har varit inne på det tidigare att KHL är bra för hockeyn i Europa. Självklart finns det saker i Ryssland som inte är bra men det går inte bortse från att kvalitén i KHL är mycket bättre än SHL.

Det är som natt och dag.

Spelarna mognar direkt när man kommer bort från den trygga mesiga tillvaron i SHL och får ta ansvar för sin prestation och tävla om sin plats varje dag.

Därför är det inte konstigt att få spelare från SHL slår sig in i Tre Kronors trupp.

När jag letar efter SHL-spelare som kan slå sig in i truppen hittar jag Joel Lundqvist, Daniel Rahimi och Mattias Sjögren som bidrar med attityd och fysik men också som kulturbärare.

Från finallagen har jag svårt att hitta några spelare som ska kunna slå sig in i den svenska truppen. Skellefteås unga ­succéjunior Axel Holmström som leder hela slutspelets poängliga är inte mogen för den tuffa, hårda, snabba internationella hockeyn.

Som jag ser det är det någon av målvakterna Marcus Svensson eller Cristopher Nihlstorp som skulle kunna plockas in som en av tre målvakter i den svenska truppen.

När jag synar lagdelarna tycker jag att målvaktssidan ser stabil ut med beprövade VM-guld målvakten Jhonas Enroth och storspelande KHL- målvakten ­Anders Nilsson.

Självklart drömmer vi ­alla om att NY Rangers ska åka ur NHL-slutspelet och vi får hem Henrik Lundqvist, men det ser jag som ett långskott.

Backsidan tycker jag ser riktigt intressant ut där vi har bra storlek men framför allt skicklighet.

Backar i världsklass

Oliver Ekman Larsson, John Klingberg och Staffan Kronwall tycker jag står för den moderna backen där man med sin skridskoåkning hela tiden vill delta i det offensiva spelet. Den här backtypen är otroligt viktig i dagens hockey och skulle vi få loss den bästa av dem alla, Erik Karlsson, som ligger under med 3–0 i matcher mot Montreal, har vi en backbesättning i världsklass.

På forwardssidan saknar jag spets. Jag ser många bra, skickliga spelare men inga ­poängmaskiner och man vinner mästerskap med en bra offensiv som vi alla vet. Nu har  vi Loui Eriksson som vi kan förlita oss på för att sedan hoppas att någon av André ­Petersson, Oscar Möller eller Elias Lindholm överraskar oss alla och växer ut till ett offensivt hot.

Därför är det viktigt att vi får hem spelare som kan göra skillnad som bröderna Sedin gjorde när vi senast vann VM- guld.

Jag gillar lagbygget där det finns en bra ­åldersstruktur mellan äldre och yngre, skicklighet, storlek men framför allt massor av offensiv kreativitet.

Nu gäller det att få ihop gruppen där spelarna hittar sina roller för att sedan växa in i turneringen.

Jag tror på final och guld för Tre Kronor.

FAKTA

GARPENS VM-LAG

Kedjor

Oscar Möller – Jimmie ­Ericsson – Joakim Lindström

Loui Eriksson – Mattias Sjögren – Andre Petersson

Anton Lander – Viktor Rask – Elias Lindholm

Jacob Josefsson – Joel Lundqvist – Nicklas Danielsson

Extra: Simon Hjalmarsson

Backar

Staffan Kronwall – Johan Fransson

Daniel Rahimi – John Klingberg

Oliver Ekman Larsson – Oscar Klefbom

Extra: Jonas Ahnelöv.

Målvakter

Jhonas Enroth, Anders Nilsson och Joel Lassinantti

Kommentar

Tycker att jag saknar spets i det offensiva spelet och jag hade gärna sett ­centrarna Carl Söderberg och Andreas Engqvist i truppen.