Planen: De ska in i Tre Kronor

Sundin och Salming ska vara med i ledningen

1 av 2
HOCKEY

PRAG. Både Mats Sundin och Börje Salming kan vara på väg in i den svenska landslagsledningen till World Cup 2016.

– Ja, NHL vill att vi har stora namn även på ledarsidan i World Cup. Och det här är två namn vi har diskuterat, säger landslagschefen Tommy Boustedt.

Arrangerande NHL och spelarfacket NHLPA vill inte bara ha stjärnor på isen i World Cup. De vill ha också det bland de deltagande lagens ledarstaber.

– Ja, det är ett önskemål de har. De tror att det skulle höja intresset för turneringen. Det är inget krav, men de vill gärna att det finns några stora namn och tidigare NHL-spelare i landslagsledningarna också.

– Och eftersom turneringen spelas i Toronto är Mats Sundin och Börje Salming självklara namn vi haft uppe till diskussion. De är ju två legender i den stan, säger Boustedt.

”Sundin engagerad”

Tre Kronor har en inarbetad landslagsledning från materialare och uppåt –

eller nedåt om vi frågan materialaren Anders ”Pudding” Weiderstål – men World Cup är en fristående turnering som avgörs långt före VM och andra landskamper.

– Vi kan inte ändra på vår ordinarie organisation, men kan naturligtvis göra undantag. Ha en assisterade tränare med NHL-meriter eller någon annan ledarfunktion. Mats Sundin är ju redan engagerad som ambassadör och med i vårt nystartade projekt Live Arena. Det hade inte blivit samma succé utan honom. Men det är upp till Mats. Vi vill gärna ha honom med, säger Boustedt.

Tre Kronor har gjort undantag förr, som då Bengt-Åke Gustafsson valde de två tidigare NHL-spelarna Tommy Albelin och Mattias Norström som assisterande coacher under OS i Vancouver 2010.

Kontroversiell cup

World Cup är en annan sak. Det är inget mästerskap, utan handlar mer om uppvisning och prestige.

Och det är inte utan kontroverser, då Ryssland redan deklarerat att de inte kommer att släppa några KHL-spelare till turneringen.