Notan för att lämna firandet: 700 000 kr

Böter till ryska hockeyförbundet efter VM-skandalen

1 av 5 | Foto: TV4
HOCKEY

När Kanada skulle fira guldet och höja VM-bucklan lämnade det ryska laget isen.

Nu får det ryska ishockeyförbundet böter på 700 000 kronor.

"Disciplinkommittén tycker att beteendet på isen visar att det inte är frågan om något missförstånd", står att läsa i domen från IIHF.

Kanada tog hem VM-guldet i våras efter en 6–1-seger mot Ryssland i finalen.

Men när Kanada skulle lyfta bucklan, fira guldet och lyssna på nationalsången var det ryska laget redan borta från isen.

– Vi skakade kanadensarnas händer, hämtade våra silvermedaljer och lyssnade på talen. Sedan spelades en sång som lät som avslutningen på ceremonin samtidigt som dörrarna öppnades till ytan där vi talar med journalisterna. Vi trodde att det var en signal till oss – att ceremonin var över. Det är dags för mästarna, sa lagkaptenen Ilja Kovaltjuk då.

"Intrycket är fruktansvärt"

Efteråt kritiserades det ryska laget från flera håll.

– Det är extremt respektlöst. I en VM-final stannar man kvar och hyllar det laget som har vunnit. Självklart står man kvar och lyssnar på motståndarlagets nationalsång. Det är noll respekt, tyvärr, röt Niklas Wikegård.

– Intrycket är fruktansvärt. Att ryska laget lämnar isen utan att lyssna på motståndarnas nationalsång, Vad handlar det om? Vad menar dom med det? Det är ett agerande som vanhedrat rysk ishockey, sa ryske legendaren Jevgenij Zimin.

Får 700 000 kronor i böter

Agerandet uppskattades inte heller av det internationella ishockeyförbundet som nu har beslutat att ge det ryska ishockeyförbundet böter på 700 000 kronor för att laget lämnade isen i samband med guldceremonin.

"Disciplinkommittén tycker att beteendet på isen visar att det inte är frågan om något missförstånd. De ryska spelarna och ledarna lämnade isen efter en kort diskussion mellan den ryska kaptenen och några ryska ledare. Sedan gjorde även den ryska kaptenen en gest med huvudet", skriver IIHF i domen.

Böterna kunde ha varit högre, men mildras då de ryska spelarna ändå tog i hand med de kanadensiska spelarna och gratulerade till guldet.

"Ryssland är en av de ledande hockeynationerna i världen och måste visa ett bättre ansvar som värdar för nästa VM-turnering", skriver IIHF.