... men här får vi hjälp

Kanadensiska tränare hjälper Småkronorna att bli tuffare runt målet

1 av 2 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
Här avgörs JVM En bild från förra årets final där Kanada körde över Sverige. I år ska Sverige bli betydligt tuffare framför målen.
HOCKEY

VM-spelarna har lärt läxan och förbundskapten Pär Mårts ”hjärntvätt” har haft önskad effekt.

Hela laget tror på JVM-guld.

– Vi är i Kanada för att vinna. Något annat finns inte i skallen, säger Pär Mårts.

Och det märkliga lösenordet för guld:

”Stekpannan”.

I fjol tog sig svenskarna till final, men fick en svidande påminnelse om hur det kan vara att möta värdlandet Kanada. Det blev 1–5 och snudd på förnedring i finalen.

– Jag får ta på mig det. Jag hade inte förberett laget på rätt sätt och vi klarade inte av att åka in och spela inför över 20 000 kanadensare som ville se blod och gladiatorspel, säger Pär Mårts.

– Vi skapade knappt en målchans på hela matchen.

”Ser snyggt ut”

Det fick förbundet att tänka om och under hösten har tre kanadensiska coacher varit specialinbjudna till Sverige för att lära ut spelet framför motståndarkassen.

Det område som i Kanada kallas ”The Frying Pan” – Stekpannan.

– Vi svenskar är bra på spelet ute i banan och det ser jäkligt snyggt ut hela vägen, men det är som om kraften är slut när vi kommer fram till mål. Jag såg svenska J18-landslaget spela en match

i Kanada i höstas och vi hade power play. Det passades runt, runt och allt såg väldigt snyggt ut. Bredvid mig på läktaren satt en äldre kanadensisk dam och käkade ur en burk med popcorn och hon tittade upp då och då innan hon irriterad reste sig upp och skrek – ”Shoot the fucking puck!”.

– Och hon hade rätt. Vi svenskar har en förmåga att överdriva passningsspelet och kommer aldrig till skott. Det är framför mål som matcherna avgörs och det är därför vi specialtränat just det spelet och med kanadensiska coacher. Vi ska in i skiten och ta smällarna.

Tänker inte på Kanada

Nu blev svenskarnas första examensprov inte speciellt lyckat. Det blev en ny utskåpning och 2–6 i baken i första träningsmatchen mot Kanada natten mot måndag.

Men det var som sagt träning.

Möts lagen i JVM är det allvar – och slutspel eftersom lagen spelar på varsin halva.

– Men vi har inte ens pratat om ett möte med Kanada i JVM. Även om slutmålet är att vinna tar vi en match i taget. Vi måste leva i nuet. Och vi vet inte ens om vi kommer att möta Kanada i turneringen.