JVM:s största stjärna

Han var petad och knäckt – nu ska Filatov dominera i Nordamerika

HOCKEY

När de flesta JVM-spelarna drömde om NHL längtade en därifrån.

Petad och knäckt flydde Nikita Filatov, 19, hem till Moskva i november – men är nu tillbaka i Nordamerika i en ny roll:

Som mästerskapets största stjärna.

Nikita Filatov.

Ryssland mot Österrike väntas inte bli något drama, men dagens möte bjuder på en stor profil. En velig sådan.

2008 draftades Nikita Filatov i första rundan av Columbus Blue Jackets. Första säsongen gjorde han åtta matcher, i vinter blev det tretton innan han gav upp.

Slog KHL-rekord

17 november lånades Filatov ut till CSKA Moskva och överöstes direkt med frågor: skulle supertalangen ge upp NHL och stanna i Ryssland?

– Jag är ytterst tveksam till att det finns någon chans till det, svarade han.

Två veckor senare hade han spelat fyra matcher och gjort åtta poäng. 19-åringen slog KHL-rekord genom att avgöra tre raka matcher – och genast var inställningen till NHL annorlunda.

– Den enda saken jag inte tänker på just nu är var jag ska spela nästa år. Men jag utesluter inte möjligheten att jag stannar i CSKA, sa Filatov till rysk media.

”Glömmer inte defensiven”

I Nordamerika fick han mest hålla till i AHL-laget Syracuse Crunch. Efter sin raketstart i KHL förklarade Filatov fiaskot med att Columbuscoachen Ken Hitchkok tvingat honom att ta för stort defensivt ansvar.

– Ja, så är det. Men jag skulle inte påstå att jag lägger all tid i offensiv zon, jag glömmer inte defensiven nu heller. Försvaret var det enda jag tänkte på i NHL under ett och ett halvt år, säger Filatov.

Ryssland är en outsider i VM och succén hänger till stor del på Nikita Filatov. I förra JVM blev han turneringens bäste målskytt, sedan dess säger han sig ha tagit stora kliv framåt.

Och ett steg hemåt.

FAKTA

HÄR ÄR JVM:S BÄSTA SPELARE

I dag börjar JVM i Kanada. Sportbladets Hans Abrahamsson har rankat turneringens största stjärnor.

1. Nikita Filatov, f, Ryssland

Gjorde åtta mål redan i förra JVM och delade segern i skytteligan med John Tavares. Provat på NHL-spel med Columbus både den här och förra säsongen.

2. Jacob Markström, mv, Sverige

Sveriges näste stormålvakt var en av nyckelspelarna redan för ett år sedan. Ska Småkronorna gå hela vägen hänger mycket på Jacob Markström.

3. Taylor Hall, f, Kanada

Tippas av många att väljas först i kommande NHL-draft. Har gjort imponerande 59 poäng på 34 matcher i OHL den här säsongen.

4. Jordan Eberle, f, Kanada

Trea i poängligan för ett år sedan. Var på allvar med och fajtades om en plats i Edmonton Oilers trupp. Nu blir det junior-VM i stället för poängmaskinen.

5. Jake Allen, mv, Kanada

Kanadas svar på Jacob Markström. Allen spås en lysande framtid och överglänste Markström när de möttes i söndags.

6. Magnus Pääjärvi-Svensson, f, Sverige

Enorm speed och teknik. Bara 18 år, men Magnus Pääjärvi-Svensson är redan inne på sin tredje elitseriesäsong. Mycket talar för att det blir den sista.

7. Vladimir Tarasenko, f, Ryssland

Vladimir Tarasenko är ett superlöfte som redan är inne på sin andra säsong med Sibir Novosibirsk i KHL. Tillsammans med Filatov den som ska leda den ryska offensiven.

8. Patrice Cormier, f, Kanada

Lagkaptenen presenterade sig direkt när han i söndagens träningsmatch sänkte Anton Rödin med en ful armbåge. Det händer ofta saker runt Cormier.

9. Cam Fowler, f, USA

Spelskicklig back som tippas gå riktigt högt i sommarens draft. Toppar poängligan bland backar i juniorligan OHL.

10. Jordan Schroeder, f, USA

Den kreative och spelskicklige forwarden gör sitt tredje JVM och högerskytten Jordan Schroeder kommer att få dra ett tungt lass för USA.