Mårts totalsågning väckte uselt Sverige

”Sämsta jag någonsin sett”

Pär Mårts.
HOCKEY

Ett sömnigt Sverige var riktigt illa ute i den första perioden mot Finland.

3-26 i skott väckte förbundskapten Pär Mårts ilska och efter en rejäl utskällning kunde Sverige vakna och rinna ifrån till seger med 7-1.

– Det här var den sämsta perioden jag någonsin sett ett juniorlandslag göra, sade Mårts till SVT efter den första.

Det var ett stillastående, sömnigt och initiativlöst Sverige som blev helt utspelade av Finland i den första perioden. Pär Mårts var inte heller nådig i sin kritik.

”Nedsövda killar”

– Det här var den sämsta perioden jag någonsin sett ett juniorlandslag göra. Vi får inte uppträda så här. Vi är inte med utan det är nedsövda killar som inte reagerar. Det är Jacob (Markström, målvakt) mot Finland just nu, sade Mårts.

Sverige hade, tack vare Markström och en rejäl dos tur ändå ledningen med 1-0. André Petersson hade via en soloprestation satt dit det viktiga målet.

Två drömmål

Mårts samlade laget i periodpaus och läxade upp spelarna. Något som hjälpte. I andra var det ett helt nytt Sveirge som satte tonen från det första bytet.

Samtidigt som Markström fortsatte storspela kunde Sverige ta över matchen. Två drömmål av Magnus Pääjärvi-Svensson och Mattias Tedenby var de största godbitarna när Sverige rann iväg till seger med klara 7-1.

”Är en konstig idrott”

– Det är en konstig idrott. Att vi är så utspelade men ändå kvar i matchen. Men det är människors inneboende kraft. Att tänka rätt och skaffa sig medstuds. Men det var tur att vi fick ettan. Det var nyckeln, även fast vi inte förtjänade den, säger Mårts.

Sverige är nu fortsatt obesegrat i turneringen och klara gruppsegrare. Småkronorna slipper nu kvartsfinalspelet och går direkt in i semifinalen. Den spelas i Saskatoon på söndag och Mårts tar med sig

en viktig lärdom till den.

– Vi vilade i går samtidigt som Finland spelade och vi var nog för dåligt uppvärmda och igång med kropparna i dag. Nu måste vi köra ett stenhårt pass den 2 december för att vara redo för semifinalen.

ARTIKELN HANDLAR OM