Småkronorna vann sanslöst drama

Förbundskaptenen tagen efter segern: "Det är ett gäng vilddjur"

1 av 17 | Foto: SCANPIX
HOCKEY

Det var den mest dramatiska match som kunde tänkas.

Och det bästa av allt – den slutade med svensk seger.

– Jag är så in i helvete stolt över att vara svensk, säger Mikael Renberg till SVT.

Sverige och Kanada möttes i en direkt gruppfinal inför nästan 19 000 åskådare i Buffalo.

Det blev ett helt sanslöst drama som innehöll allt – snygga mål, tacklingar och frenetiskt tempo.

– Vilken nyårsafton. Det här kommer jag aldrig, aldrig att glömma, säger Niklas Wikegård till SVT efter matchen.

Kanada tog ledningen redan efter 58 sekunder men Sverige slogs inte ned av det – snarare tvärtom.

Dryga minuten senare kvitterade Max Friberg på tennis och Sverige tog över matchen. Carl Klingberg satte 2–1 genom ett läckert skott upp i krysset.

Tavla av Lehner

Sedan grinade oturen Sverige i ansiktet.

Först svarade Robin Lehner för en målvaktstavla och släppte in 2–2, sedan studsade pucken konstigt bakom sargen vilket ställde det svenska försvaret och Kanadas Curtis Hamilton gjorde 3–2. Detta med 0,5 sekunder (!) kvar av perioden.

Men inte heller det slog ned Småkronorna.

I andra perioden kom svenskarna in med nytt mod och hade vänt till 4–3-ledning genom mål av Carl Klingberg och Jesper Thörnberg.

Var Sverige på väg mot segern? Nja, dramat var inte över där.

Kanada återtog ledningen

Sverige slarvade i power play, Kanada kom två mot ett och kvitteringsmålet styrdes in via Curtis Hamiltons skridsko.

I tredje perioden tog Kanada ledningen för tredje gången i matchen innan Patrick Cehlin svarade för ett driktigt drömmål när han stänkte upp 5–5 i krysset.

Förlängningen slutade mållös och straffar väntade.

Där satte Oscar Lindberg och Anton Lander var sin straff medan Kanada missade sina – Sverige hade vunnit matchen och bjöd på tv-pucksjubel efter Landers avgörande straff.

– Det blir inte bättre än så här, det kan inte bli bättre, säger en märkbart tagen förbundskapten Roger Rönnberg efter matchen.

"Ett gäng vilddjur"

– Vi känner hela tiden att vi är det bättre laget, och jag är grymt imponerad. Vilken grym karaktär killarna visar, vilka vinnare. Det är ett gäng vilddjur.

Segern innebär att Sverige vinner gruppen före Kanada. Därmed är Småkronorna klara för semifinal och – än viktigare – slipper med största sannolikhet möta förhandsfavoriterna Kanada och USA förrän i en eventuell final.

– Det är viktigt. Det banar Sveriges lag till final. Vi kommer troligtvis stöta på något av de här lagen senare i turneringen men det är bra att vi slipper möta dem förrän i en eventuell final, säger Mikael Renberg som – liksom många andra – verkade tagen av dramat.

– Jag är in i helvete stolt att vara svensk och hoppas att varenda svensk kommer följa resten av den här turneringen för det förtjänar de här killarna. Jag är så imponerad av dem.

ARTIKELN HANDLAR OM