Småkronorna nobbar NHL-spel

JVM-hjältarna föredrar spel i elitserien: ”Det är mer trygghet”

Foto: jerker ivarsson
De svenska juniorerna har gjort succé i JVM – och den närmaste framtiden ser de flesta i elitserien.
HOCKEY

BUFFALO. Elitserien, ja tack.

Åtminstone om Småkronorna själva får välja.

– Jag är inställd på att spela minst ett år till i Sverige, säger stjärncentern Calle Järnkrok.

Småkronorna har gått obesegrat genom gruppspelet, och laget har blivit oerhört populärt hemma i Sverige. Och chansen är stor att den svenska hockey-publiken får njuta av många av succéspelarna även nästa säsong.

Sportbladets enkät med JVM-truppen ger tydligt besked om att en klar majoritet är inställda på spel i elitserien. Bara sju procent anser att de utvecklas bättre i AHL.

Hela 87 procent svara nej på frågan om målsättningen är att spela i NHL redan nästa säsong.

En av spelarna som mer eller mindre har bestämt sig för att stanna ytterligare en säsong i elitserien är Brynäs Calle Järnkrok.

”En bättre plats”

Han draftades i somras av Detroit Red Wings, men kommer inte att välja spel i Nordamerika till hösten.

– För mig är det bättre att stanna kvar i elitserien. Det är mer trygghet att bor kvar i Gävle och utvecklas där, säger han.

Spelaragenten Peter Wallén representerar fem spelare i den svenska truppen. Wallén är inte helt förvånad att så många av de svenska spelarna vill stanna ytterligare en säsong.

– Jag tycker elitserien i dag är en bättre plats för unga spelare att utvecklas på än vad det var för säg fyra–fem år sedan. Klubbarna bygger lagen annorlunda och ger de yngre grabbarna chansen på ett helt annat sätt, säger Wallén.

Han menar att det inte finns något rätt eller fel för vad unga spelare ska göra.

– Mitt råd till mina killar är att göra vad de själva känner mest för. Vill de stanna hemma ett tag till: ja, då ska de välja den vägen, säger Wallén.

Lägga på sig vikt

Framför allt känner Calle Järnkrok att han måste gå upp i vikt och bli starkare fysiskt innan han är redo att lämna Sverige.

Järnkrok har redan haft kontakt med Detroits fystränare.

Planen är att de tillsammans ska lägga upp ett program som ska ta Järnkrok från de 77 kilo han väger i dag till 85 kilo om något år.

– I sommar kommer jag att träna för att lägga på mig fler kilon. Det handlar inte bara om styrketräning, utan även kost och sömn blir viktiga bitar, säger Järnkrok.

ARTIKELN HANDLAR OM