Abrahamsson: Hot och tvång känns så onödigt och dumt

HOCKEY

BUFFALO. Är hot och tvång rätt väg att gå för svensk ishockey?

För mig är svaret självklart.

Så skrota förslaget med ungdomskontrakt – annars får vi inte uppleva några fler JVM-fester de kommande åren.

Tillsammans med hundratusentals svenskar har jag de fyra senaste åren njutit av den underhållning det svenska juniorlandslaget bjudit på.

Årets turnering har alla förutsättningar att bli den allra roligaste för svensk del.

Men nu riskerar jag och många andra att bli blåsta på framtida JVM-fester.

Förhoppningsvis är det bara ett tomt hot.

För jag är fullständigt övertygad om att Svenska ishockeyförbundet måste backa från sitt krav om ungdomskontrakt. Jag har pratat med många olika hockeymänniskor här i Buffalo och ingen utanför Ishockeyförbundets familj tycker att det är rätt väg att gå.

Till och med den normalt så splittrade agentkåren står enad i den här frågan. Knappt någon av spelarna som tillhör de största agentfirmorna kommer att acceptera villkoren och skriva under ungdomskontraktet.

Jag har stor förståelse för att det svider i ögonen på alla hårt jobbande människor i Hockey-Sverige när spelare redan under juniortiden väljer att flytta till Nordamerika.

Men att mer eller mindre tvinga unga killar att skriva under ett kontrakt som innebär att de inte själva kan bestämma var de utvecklas bäst kan aldrig vara rätt.

Kanske i någon öststat på 1970-talet, men inte i Sverige 2011.

Hot, ultimatum och tvång kan aldrig vara rätt väg att gå för svensk ishockey. Fortsätt i stället arbetet med att skapa en attraktiv miljö både i klubbishockeyn och i landslagen. Där finns nyckeln till att få unga spelare att stanna kvar i svensk ishockey så länge det bara är möjligt.

Oviss framtid

På den punkten har svensk ishockey gjort ett jättejobb de senaste åren. Och just därför känns det här med krav och hot, som ungdomskontraktet innebär, så onödigt och så dumt.

Ishockeyförbundet trycker på att ungdomskontraktet bara gäller när det inte finns något NHL-avtal, något vi har i dag.

Men vem vet hur det ser ut nästa vår, när det nuvarande avtalet med NHL går ut?

Vi har nyligen upplevt en tvåårsperiod utan något avtal, och det finns absolut inga garantier för att det blir en fortsättning. Att det finns ett stort missnöje med hur det nuvarande överenskommelsen med NHL ser ut är inte någon hemlighet.

Öppnar för andra unga spelare

När framtiden är så osäker är det vare sig rätt eller rimligt att begära att en 17-årig kille, och hans föräldrar, ska skriva under ett avtal för de närmaste fem åren. Och lämnar en ung spelare svensk ishockey öppnar det alltid utrymme för någon annan. Var hade exempelvis djurgårdsforwarden Daniel Brodin varit i dag om inte Gabriel Landeskog lämnat Djurgården och skrivit på för Kitchener i den kanadensiska juniorligan?

Landeskog ansågs som betydligt mer talangfull än Brodin och hade kanske tagit Brodins plats i Djurgårdens trupp. I dag är samme Brodin landslagsforward.

Till sist något om kvällens semifinal.

Sent i natt, efter att den här tidningen gått i tryck, avgjordes vilket lag som Sverige får möta i semifinalen.

Stor fördel Sverige i semin

Pratade med lagkapten Anton Lander i går och han hoppades på Ryssland.

– Jag tror vi är mentalt starkare och kan jobba sönder ryssarna, sa Lander.

Själv hoppas jag att det blir Finland. Dels för att jag tycker Ryssland har ett bättre lag, dels för att jag inte tror att Finland kan spela så mycket bättre än vad de redan gjort i gruppspelet.

Men oavsett om det blir Finland eller Ryssland i semin har Sverige en stor fördel. Kvartsfinalen var slut vid 04-tiden i natt svensk tid. Mindre än 18 timmar senare är det dags för nedsläpp mot ett utvilat och helladdat Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM