Riskerar att splittras – flera vägrar skriva på

Juniorstjärnorna vägrar skriva på kontraktet: ”Inget alternativ”

HOCKEY

BUFFALO. Ishockeyförbundens ungdomskontrakt riskerar att splittra Småkronorna.

Årets turnering kan vara den sista där de största stjärnorna får vara med.

– Måste jag skriva på för att få spela JVM nästa år finns inget alternativ. Då tvingas jag välja bort landslaget, säger JVM-forwarden Rickard Rakell.

Foto: Foto: SCANPIX
Bilder som denna kan bli sällsynta om förbundet inte kommer fram till någon lösning med alla de spelare som inte är beredda att skriva på det nya juniorkontraktet. En av dem är Rickard Rakell (nummer 27).

Rickard Rakell är den yngste spelaren i årets JVM-lag. Han har ytterligare två år kvar som junior och förväntas vara en av de ledande spelarna i de kommande turneringarna.

Om han nu får var med.

Tvingas skriva på

Från och med den här säsongen kräver Svenska ishockeyförbundet att spelare födda 1993 och senare måste skriva på det så kallade ungdomskontraktet för att få spela med juniorlandslagen.

Ett krav som generalsekreteraren Jörgen Lindgren inte backar från.

– Du har väl som många andra läst var vi står i den frågan och det står fast, säger Lindgren.

Så om exempelvis Rakell eller Färjestads Jonas Brodin inte skriver på ungdomskontraktet får de inte spela JVM nästa år?

– Jag vill inte spekulera i det utan vi får se vad som verkligen blir fakta. Men målsättningen är att alla som ska spela i landslaget också ska skriva på ungdomskontraktet.

Deadline passerad

Förbundet hade satt en deadline till den 16–17 december då spelare födda 1993 och senare skulle ha skrivit på kontraktet.

Hur många har skrivit på?

– Det kan jag inte svara på rak arm. Vi har fått in ett antal, säger Lindgren.

Enligt vad Sportbladet erfar kommer en stor majoritet av spelare 1993 och yngre att vägra skriva på ungdomskontraktet.

En spelare som säger rakt ut att han inte kommer att skriva på är Rickard Rakell.

– Är kravet att jag måste skriva på för att få spela JVM nästa år finns det inget alternativ. Då tvingas jag välja bort landslaget. Rakell lämnade Sverige inför den här säsongen för att spela i juniorhockey i Kanada.

– Som spelare måste du titta på hela säsongen och tänka stort. Landslaget är naturligtvis jätteroligt, men jag är inte beredd att offra en hel säsong i den liga jag helst vill spela i, säger Rakell.

”Tror det löser sig”

För förbundskapten Roger Rönnberg innebär det i så fall att han inte har möjlighet att ta ut de bästa spelarna till JVM-turneringarna i framtiden.

– Jag har inte satt mig in i det där så hårt, utan är enbart fokuserad på de killar jag tagit ut. Jag tror det kommer att lösa sig, jag tror de kommer att hitta en bra väg, säger Rönnberg.

ARTIKELN HANDLAR OM