Abrahamsson: Det kommer dröja innan vi blir en guldkandidat igen

Foto: AP/BILDBYRÅN
HOCKEY

BUFFALO. Inget guld den här gången heller.

Vi kan fälla en tår och sedan konstatera att vi ännu en gång var som sämst när det gällde som mest.

Vi kan också konstatera att det här med största sannolikhet var sista chansen på många år att ta det där efterlängtade guldet.

Tvåa, tvåa, trea och nu trea eller fyra. Småkronorna har varit nära i fyra år utan att lyckas.

Om det är tillfälligheter? Givetvis inte.

De svenska lagen har varit tillräckligt starka för att vinna guldet vid samtliga turneringar de fyra senaste åren. Men. Laget har inte varit t-i-l-l-r-ä-c-k-l-i-g-t bra när det har behövts som mest. Möjligtvis i finalen mot Kanada 2008. Men inte i finalen året efter och inte i semifinalen mot USA för ett år sedan. Och definitivt inte i går mot Ryssland.

Jag var säker på seger i går. Av en anledning. Sverige har ett bättre lag än Ryssland. Hade Småkronorna bara kommit upp i normal standard hade de varit i final nu. Spelarna behövde inte överträffa sig själva, inte göra sitt livs match eller besegra en övermäktig motståndare. Allt de behövde göra var att gå in och göra en bra prestation. Det klarade de inte av och då vinner man definitivt inga semifinaler eller finaler i ett junior-VM.

Stort ansvar på Rönnberg

En handfull spelare presterade som förväntat. Övriga underpresterade. 15 spelare gjorde sin sämsta match. Då vinner man definitivt inga semifinaler eller finaler i ett junior-VM. Och att Sverige var sämst när det gällde som mest höll förbundskapten Roger Rönnberg med om.

– Vi gjorde vår sämsta match när vi behövde en bra prestation som mest, sa han.

Rönnberg ska ha beröm för att han stod upp även i motgång och tog död på allt fånigt snack om att det var en utebliven icingavblåsning som fällde Sverige.

Men Rönnberg har givetvis ett stort ansvar för att hans lag inte var redo när allt skulle avgöras. Var det rätt att ha frivillig matchvärmning efter två vilodagar? Kunde han ha kört hårdare på träningen dagen före semifinalen? Jobbade han tillräckligt hårt med spelarna för att de skulle vara mentalt redo att möta ett Ryssland som kom i princip direkt från en mirakelvändning mot Finland? Borde han ha tagit en timeout i andra perioden när det såg som sämst ut?

Fel i förberedelserna

Med lite bättre utdelning hade Ryssland kunnat göra ett par mål till och då hade matchen varit körd i ett tidigt skede. Det är som alltid lätt att vara efterklok, men någonting måste ha gått ordentligt fel i förberedelserna med tanke på hur Sverige uppträdde under den första halvan av matchen.

Kan vi ta revansch nästa år? Knappast.

Jag tror att de goda åren är över för ett tag. Det var vår kull med spelare födda 1990-92 som var vår gyllene generation.

I tre år har i misslyckats med att ta det där guldet och nu tror jag att det kommer att dröja innan vi kan räknas som en allvarlig guldkandidat igen. Jag ser vare sig den bredd eller den topp i de kommande kullarna, jämfört med den gyllene generationen.

Och håller Svenska ishockeyförbundet fast vid sin linje att stänga av de spelare som inte skriver på det så kallade ungdomskontraktet. Ja, då kan det sluta med nedflyttningsgrupp i stället för kamp om medaljer.

ARTIKELN HANDLAR OM