Hedrar sin förlamade vän – med bild på hjälmen

JVM-målvakten Robin Lehner berättar om olyckan som förändrade kompisens liv

Foto: JERKER IVARSSON
Robin Lehner med målvaktshjälmen där har hyllar sin svårt skadade bardomsvän.
HOCKEY

BUFFALO. Hans bästa kompis skadades allvarligt i samband med en trafikolycka.

Nu väljer Robin Lehner, 19, att berätta om bakgrunden till bilden på hans målvaktsmask – och det dåliga samvetet som plågar honom.

– Att jag inte har haft modet att vara mer runt Alex mår jag väldigt dåligt över, säger Småkronornas målvakt.

Händelsen inträffade för fyra år sedan, då Robin Lehner var 15 år.

Han och två kompisar åkte tillsammans på samma moped. Robin klev av vid en affär i stadsdelen Eklanda och de två kompisarna fortsatte vidare.

De hann bara 70 meter.

I en korsning krockade de våldsamt med en transportbuss. En skräckslagen Lehner såg sina två kompisar rammas av den stora bussen och slungas till marken.

– Det är svårt att beskriva känslan. Plötsligt låg två av mina bästa kompisar livlösa på marken, säger han.

Båda kompisarna överlevde krocken men Robins bästa vän och barndomskompis, Alex, skadades allvarligt. Alex fick men för livet och sitter sedan dess i rullstol. Han är i ständigt behov av hjälp.

”Var min bäste vän”

Redan säsongen efter olyckan, då Robin spelade med Frölundas J20-lag, valde han att måla ett porträtt av sin skadade vän på baksidan av målvaktsmasken.

– Han var min bästa vän i många år och det var för att hedra honom som jag gjorde det.

Sedan dess har Alex ansikte alltid varit med på Robin Lehners målvaktsmasker.

Samtidigt som Småkronornas målvakt valt att hedra sin förlamade vän berättar han också öppet om det dåliga samvete som han dagligen tvingas brottas med.

– Att jag inte har haft modet att vara mer runt omkring Alex är något jag mår väldigt dåligt över. Jag har haft ett mål med hockeyn och det har varit mycket träningar. Det är något jag ska ta tag i när jag kommer hem efter säsongen, berättar han.

Stödet togs bort

När Alex fyllde 18 år räknades han inte som ett barn längre. Understöd från stat och kommun togs bort och nu får familjen finansiera allt själva.

– Många av mina tankar går till hans föräldrar och syskon som kämpat sig igenom det här utan att få det stöd de borde ha rätt till. Det är inte lätt för en familj med tre barn att klara av det ekonomiskt, berättar Lehner.

ARTIKELN HANDLAR OM