Deras plan för seger – provocera ryssarna

Så ska Sverige slå Ryssland i natt: ”Vi vet att de är lynniga”

Foto: Foto: JARL-ERIK SANDBERG
segertaktiken De svenska spelarna lyssnar på taktikgenomgången inför JVM-mötet med Ryssland, som föll med 3–6 i premiären mot Kanada. ”Vår spelmodell är att vara i ansiktet på dem”, säger Juniorkronornas spion Rikard Grönborg.
HOCKEY

NIAGARA FALLS. Första stora hindret på vägen till JVM-guld blir Ryssland.

Och här är de taktiska detaljerna som Småkronorna måste göra för att vinna.

Sportbladet tog hjälp av den svenske spionen Rikard Grönborg för att avslöja Rysslands svagheter.

I natt ställs Småkronorna mot en av huvudfavoriterna i JVM-turneringen.

Under ett möte i går kväll med spelarna visade spionen Rikard Grönborg och videocoachen Ulf Engman vilka detaljer som blir viktiga för att vinna mot Ryssland.

Men Sportbladet fick också ta del av ryssarnas svagheter.

”Svårare att scouta”

– Generellt är tjecker och ryssar svårare att scouta. De är känslomänniskor och ser ishockey mer som artisteri. Lag som Kanada, USA och Finland är enklare. De går oftast in och kör och nöter ner sina motståndare, säger Grönborg.

Efter att ha följt Ryssland den senaste månaden och studerat laget extra noggrant i premiären mot Kanada har Grönborg bra koll på dagens motståndare.

– Det är ett väldigt kontringsstarkt lag. De vill vända väldigt snabbt och har forwards som kan utmana en mot en, säger Grönborg.

Men det finns en del svaga punkter.

– Bland annat har de en tendens att få ett väldigt långt lag och deras backar är väldigt sårbara när de sätts under press.

Ryssland har som vanligt skickliga individualister. Det stora frågetecknet är disciplinen och om de lyckas få alla att dra åt samma håll.

”Hårt och rejält”

Förbundskapten Roger Rönnberg hymlar inte med att Sverige kommer göra allt för att få ryssarna att tappa fattningen.

– Vi vet att de är ganska lynniga och lyckas vi få dem ur balans brukar de ta väldigt många utvisningar. Det blir viktigt att vinna den mentala matchen. Vi ska spela hårt, rejält och provocerande, säger Rönnberg.

Ni ska medvetet försöka provocera ryssarna att ta utvisningar?

– Ja, men det som är väldigt, väldigt viktigt är att först måste vi själva vara i balans och hålla vårt fokus. Annars kan det slå tillbaka mot oss.

FAKTA

SPIONENS FEM NYCKLAR MOT RYSSLAND

Långt lag

– De har en tendens att få ett väldigt långt lag. När de anfaller är backarna sena att fylla på vilket gör att de blir känsliga för spelvändningar. Det finns en väldigt stor yta mellan backar och forwards som det går att vända på, säger Rikard Grönborg.

Disciplinen

– De föll lite för trycket mot Kanada och tog en del onödiga utvisningar, framför allt i den andra och tredje perioden. Kanada slutförde sina tacklingar på ett bra sätt och då svarade ryssarna med en del efterslängar. Vår spelmodell är att vara i ansiktet på dem.

Hård forechecking

– Deras backar är väldigt duktiga när de får tid i uppspelen, men när de sätts under press sprider de väldigt mycket puck. De får närmast panik och vill bara få bort pucken, oftast slår de den i rundeln. Kan vi låsa vid passningsfickan blir det bra spelvändningar.

Power play

– Ryssland har ett giftigt power play där Tarasenko är den givne speluppläggaren. Från sin position till höger styr han spelet. Oftast handlar det om att sätta upp deras point (Urychev) på skott, eller söka bortre back. De har två spelare nära mål, och en av dem gjorde mål på en retur mot Kanada.

Box play

– De har en konstig rotation i sitt box play. När motståndarbacken går in längs blålinjen följer forwarden med, och den bortre forwarden gör inte en platsväxling utan hamnar i ett ingenmansland. Kan vår back spela tillbaka till forwarden vid långsargen går det att skapa två mot en-situation nere vid målet.

TRE RYSKA SPELARE ATT HÅLLA KOLL PÅ

Vladimir Tarasenko, forward

Rikard Grönborgs kommentar: ”En blivande superstar. Han är jäkligt vass en mot en och är en väldigt bra skridsko-åkare. Går alltid rakt på mål och vill hela tiden utmana sin motståndare.”

Evgeny Kuznetsov, forward

Rikard Grönborgs kommentar: ”Ska vara ett spelgeni, även om jag inte såg så mycket av det mot Kanada. Men det är en kille med bra spelsinne som ser isen jäkligt bra.”

Anton Burdasov, forward

Rikard Grönborgs kommentar: ”En ’fisklirare’ som hela tiden ligger på bortre blålinje och väntar på puckar. Definitivt en kille som drar ut spelet och som gör det svårt för våra backar. Dessutom bra en mot en.”

ARTIKELN HANDLAR OM