Så ska Juniorkronorna undvika en ny smäll

Sverige jagar första JVM-guldet på 31 år: ”Vi ska sno medaljen”

HOCKEY

CALGARY. Sverige är två matcher från det första JVM-guldet på 31 år.

Och förbundskapten Roger Rönnberg har guldplanen klar:

– Vi ska rycka medaljen ur handen på dem och sedan snabbt ta oss till flygplatsen där vi ska börja fira, säger Junior-kronornas förbunds-kapten.

Roger Rönnberg var med om exakt samma scenario för ett år sedan. Då vann Sverige gruppfinalen mot Kanada och var direktkvalificerat till semifinalen.

I morgon väntar en ny semifinal mot Finland eller Slovakien.

I Buffalo åkte Juniorkronorna ut direkt efter straffdramatik mot Ryssland.

Erfarenheterna för ett år sedan har varit en viktig del i förberedelserna till den här turneringen.

– Vi tog med oss många saker från den gången som vi kunde ha gjort annorlunda. Allt från förberedelser till att bli bättre i den individuella coachningen.

Enligt Rönnberg är nyckeln för att Sverige äntligen ska nå hela vägen att vara mentalt förberedda och att ha rätt målbild.

”Vi är i fiendeland”

Han trycker extra hårt på att spelarna måste gå in på isen med en jägarmentalitet.

– Utgångspunkten får inte vara att vi ska få ett guld, utan att vi måste erövra det. Börjar vi tro att vi redan har något är det jäkligt lätt att bli passiva. Vi har inte vunnit guld på 31 år och för oss handlar det om att sno medaljen ur motståndarnas hand.

Kanada har imponerat stort och har gått obesegrat genom sitt gruppspel i Edmonton. Nu är det kanadensiska laget på plats i Calgary och kommer att få ett gigantiskt publikstöd under sina matcher.

– Vi är i fiendeland. Kanada är jättefavoriter och de vill lägga upp allting för att det ska bli en så bra avslutning som möjligt. Ryssland är regerande mästare och Finland kommer med sitt bästa lag på många, många år. Även om vi är bra måste vi inse att det kommer att krävas enormt mycket.

En ny målsättning

Inför turneringen hade det svenska laget ett möte där målsättningen som bestämdes var att vinna gruppen. På ett möte i kväll bestäms ett nytt avstamp och en ny målsättning.

– Viktigast är att det blir ett ärligt möte. Vi måste verkligen vrida och vända på alla delar och bestämma vad vi siktar på, men framför allt hur vi ska göra för att ta oss dit, säger Rönnberg.

FAKTA

DET HÄR TALAR FÖR SVERIGE I SEMIN:

 Rutinen

Förbundskapten Roger Rönnberg var, precis som sju av spelarna i den här truppen, med för ett år sedan. De vet vad som inte fungerade då och har lagt stor vikt vid att uppladdningen den här gången ska vara optimal.

Förberedelserna

Hela den svenska planeringen inför junior-VM har gått ut på att vara bäst i de sista matcherna. Allt har handlat om att spara energi och växa genom turneringen. Exempelvis skrotades uttagningscampen och ersattes med ett läger där fokus låg på hård fysisk belastning.

Motståndet

Förra året ställdes Sverige mot ett Ryssland som sedan blev världsmästare. Nu har vi hamnat på den lättare sidan och slipper både Ryssland och Kanada i semin.

Finland har ett bra lag, men har på senare år inte rutinen att gå långt i ett junior-VM.

Mentala styrkan

Den svenska landslagsledningen har de senaste åren jobbat hårt och målmedvetet med spelarnas mentala styrka. Den mentala coachen John Jansson har jobbat med det här laget i ett och ett halvt år nu.