Hjälten: Det är nu det börjar

Firade med ledig dag och nyårslöfte: ”Ska sluta snusa”

Laddar inför Semifinal Joakim Nordström avgjorde matchen mot Ryssland med en styrning på Patrik Nemeths slagskott. Segern i sudden death gav Sverige gruppsegern och en direktplats till semifinal. Där väntar antingen Finland eller Slovakien.
HOCKEY

CALGARY. Han styrde Sverige till gruppseger vid mirakelvändningen mot Ryssland.

Det firade Joakim Nordström, 19, med en helt ledig dag i Calgary.

Och ett rykande färskt nyårslöfte.

Efter 2.44 i förlängningen i gruppfinalen mot Ryssland styrde Joakim Nordström in segermålet.

Max Friberg tog in pucken i anfallszonen och hittade backen Patrik Nemeth. Hans skott träffade Nordströms klubba och ställde den ryske målvakten Vasilevski.

Men först efter videogranskning godkändes målet.

– Jag kände att pucken träffade min klubba men visste inte själv om klubban var över ribban, det var några nervösa minuter innan målet godkändes, säger Nordström.

Blev ingen nyårsfest

Det avgörande målet föll bara två timmar för tolvslaget i Calgary, och något större nyårsfirandet hann inte det svenska laget med.

– Nej, vi käkade middag tillsammans på hotellet och tolvslaget föll när vi satt inomhus. Vi var inte ute och kunde se några raketer och så, berättar Nordström.

Gjorde ni något mer efter tolvslaget?

– Nej, då var det bara att gå och lägga sig. Det blev ändå senare än vad man är van vid så det har varit lite segt i dag (i går).

Hann du med att avge något nyårslöfte?

– Nja, inte mer än att jag ska sluta snusa.

Okej, är det någon speciell anledning till löftet?

– Jag vinner ingenting på att hålla på med det, så efter den här turneringen är det slutsnusat.

Doldis inför JVM

AIK-forwarden var något av en doldis inför turneringen, men tillsammans med Ludvig Rensfeldet och Erik Thorell har han bildat en kedja som har imponerat stort.

Och trion hyllas av förbundskapten Roger Rönnberg.

– Jag hade både förhoppningar och förväntningar på den här kedjan. Vad som har överträffat mina förväntningar är att de har varit så bra byte efter byte, match efter match, säger Rönnberg.

”Min sista chansen”

Dagen efter mirakelvändningen belönades det svenska laget med en helledig dag där spelarna fick fritt välja vad de vill göra.

Nu handlar allt om att ladda om för tisdagens semifinal mot Finland eller Slovakien.

– Det är nu turneringen börjar och jag brinner något oerhört för ett guld. Det här är mitt sista år som junior och för mig är det absolut sista chansen, säger Nordström.

Fotnot: Finland-Slovakien spelas 23.00 (TV10)