Abrahamsson: Det är bara en sak som stör...

HOCKEY

CALGARY. Vägen till final ligger öppen.

Egentligen är det bara en sak som stör.

Den där Granlund.

Segern i gruppfinalen mot Ryssland gjorde att svenskarna verkligen gav sig själva bästa tänkbara förutsättningar inför avslutningen av den här turneringen.

Det är ingenting att hymla om: vi har skaffat oss ett riktigt bra utgångsläge för att äntligen kunna gå hela vägen.

De båda huvudfavoriterna finns på den andra planhalvan i slutspelet.

Att vinna en final mot Kanada på hemmaplan eller mot de regerande mästarna Ryssland är naturligtvis tufft, men ändå något av ett minimikrav för vad som krävs att vinna ett JVM-guld.

Sverige är bättre

Men först måste Juniorkronorna ta sig förbi kvällens semifinal.

Sverige är definitivt ett bättre lag än Finland.

Det svenska laget har bollat med våra östra grannar i de träningsmatcher som har spelats under säsongen. Normalt sett ska vi vara en klass bättre och vinna med några mål.

Men, och det är viktigt att komma ihåg, i de matcher vi har vunnit över Finland har de inte haft Mikael Granlund i laget.

Det är väldigt sällan som en så exceptionellt skicklig spelare deltar i ett junior-VM. Spelare i närheten av Granlunds nivå är så gott som alltid upptagna med spel i NHL.

Här i Kanada rankas Granlund, tillsammans med KHL-stjärnan Alexander Radulov, som den skickligaste spelaren utanför NHL. Det säger en del om vilken kaliber av spelare vi pratar om.

Bara Radulov är på samma nivå alltså.

Ja, jag tror ni förstår.

Bara en magisk insats av Finlands nummer 20 kan stoppa Sverige.

Vi ska inte hålla på att lägga ut några dimridåer om att en enskild spelare inte gör ett helt lag. Mikael Granlund är spelaren som Sverige måste stoppa för att ta sig vidare från den här semifinalen.

Denne Granlund står mellan Sverige och en final junior-VM, och det gör mig orolig.

En unik blandning

Han är verkligen en sån spelare som ensam kan göra skillnad i den här typen av matcher. En unik blandning av teknik, tuffhet, vinnarskalle och ledaregenskaper. Alla medspelare växer i hans närhet.

Det finska spelgeniet har inte totaldominerat i gruppspelet. Han har varit bra men inte fenomenal.  Nu när slutspelet har börjat har han varvat upp rejält.

I går i kvartsfinalen mot Slovakien var det Granlund som låg bakom den finska explosionen i andra perioden. Först gjorde han 3–2 på egen hand, sedan spelade han elegant fram brorsan Markus till både 4–2 och 5–2.

Till slut vann Finland med 8–5.

Offensivt imponerade finländarna, bakåt var det däremot riktigt svagt. Målvakten Sami Aittokallio tappade in åtminstone tre av målen. Aittokallio som övertygat i gruppspelet såg väldigt nervös och darrig ut.

Mindre än ett dygn före semifinalmötet med Sverige har Finland plötsligt fått ett målvaktsproblem att brottas med .

ARTIKELN HANDLAR OM