Stjärnduellen

...men snart kan de vara lag- kamrater: ”Två vinnarskallar”

HOCKEY

CALGARY. Semifinalen blir också stjärnornas kamp mellan lagkaptenerna Johan Larsson och Mikael Granlund.

Redan nästa säsong kan de två supertalangerna vara lagkamrater i Minnesota Wild.

– De har alla möjligheter att bli stjärnor och ledande spelare i NHL, säger Wilds europascout, svensken Ricard Persson.

Det blir ett riktigt prestigemöte i semifinalen av junior-VM mellan ärkerivalerna Sverige och Finland.

Det blir också ett möte mellan två av världens mest lovande 19-åringar.

Ricard Persson lyfter speciellt fram en sak som är gemensam för de båda supertalangerna:

– Vinnarskallen, det är två riktiga karaktärer. Det syns när de spelar att de tävlar i vartenda byte. De ger verkligen allt i alla lägen.

Redan etablerad

Mikael Granlund är redan en etablerad stjärna på seniornivå och var en av de ledande spelarna i det finska lag som förra året blev världsmästare i Slovakien.

Med sitt Lacrosse-mål i semifinalen mot Ryssland presenterade han sig för den stora hockeypubliken. Granlund la upp pucken på bladet och skickade in den från en position bakom målet.

Johan Larsson har den här säsongen fått sitt stora genombrott på seniornivå, och gjort 23 poäng på sina 31 matcher med Brynäs.

Nu ska de två lagkaptenerna försöka leda sitt lag till ett efterlängtat VM-guld.

Redo för NHL

Redan nästa säsong kan de vara lagkamrater i Minnesota Wild, NHL-klubben som draftade Granlund 2010 och Larsson 2011.

– Visst har de förutsättningar att bli stjärnor och ledande spelare i vårt lag, sedan vet man aldrig vart det drar i väg, säger Ricard Persson.

Det är första gången som Larsson och Granlund ställs mot varandra i en landskamp.

– Vi snackade en del när vi träffades på Minnesotas camp i somras, det är en trevlig kille och en riktigt bra spelare, säger Larsson.

Men på isen i kväll är all vänskap definitivt borta.

– Jag kommer att köra över honom om det går. Men för mig är det inget speciellt att möta Granlund. Det är Sverige mot Finland, det räcker väl med att säga det, säger Larsson.

FAKTA

SPORTBLADET SÄTTER PLUS PÅ LARSSON OCH GRANLUND

JOHAN LARSSON

Fysik

Har grym fysik och extremt bra balans. Det gör honom näst intill omöjlig att flytta på. Vinner närkamper i sarghörnen även om han inte kommer in med full balans.

Spelsinne

En av hans bästa egenskaper är just spelsinnet. Med sin styrka kan han hålla undan motståndarna och sedan hitta öppnande passningar till sina lagkamrater.

Skott

Har ett bra skott, framför allt ett vasst handledsskott, som han använder lite för sällan. Söker ofta passning i stället för att avsluta själv.

Teknik

Är mest känd för sin fysik, men det finns mycket känsla i det här kraftpaketet. Gillar att vända bort motståndare på små ytor i sarghörnen.

Skridskoåkning

En helt okej skridskoåkare. Är inte så lång och kan därmed inte ta så långa skär, men benstyrkan gör att han har ett bra driv i skridskoåkningen.

Erfarenhet

Första säsongen som han levererar rejält med poäng och är en ledande spelare i elitserien. Larsson ligger en bit efter Granlund när det handlar om erfarenhet.

TOTALT: 21
MIKAEL GRANLUND

Fysik

Definitivt ingen jätte på isen, men en riktig krigare som inte är helt olik Peter Forsberg. Granlund tvekar inte att gå in i hetluften, vilket också gjort att han varit skadad en del.

Spelsinne

Här är det bara högsta betyg om gäller. En gudabenådad playmaker som verkar ha ögon åt alla håll.

Skott

Om det ska gå att hitta någon svaghet hos Granlund så är det just skottet. Har ett okej skott och har trots allt gjort 16 mål i SM-liiga den här säsongen, men han väljer ofta att söka passning.

Teknik

Den egenskap man framför allt förknippar med Granlund. En gudabenådad tekniker som kan stå för helt osannolika framspelningar och fantastiska mål.

Skridskoåkning

Är inte hypersnabb, men läser spelet så fantastiskt bra att han oftast är först där pucken är. Hittar så gott som alltid den närmaste vägen till situationerna.

Erfarenhet

Har redan levererat runt 40 poäng under tre säsonger i den finska högstaligan, och är IFK Helsingfors ledande spelare. Spelade VM i våras och var med JVM redan för två år sedan.

TOTALT: 25