Hånad och utbuad – nu ska Friberg skjuta hem första guldet på 31 år

HOCKEY

CALGARY. Två gånger har han hånats och buats ut av ett fullsatt Saddledome.

Han har redan gjort fler mål i en JVM-turnering än självaste Wayne Gretzky.

Nu ska Max Friberg skjuta Sverige till det första guldet på 31 år.

Sportbladet berättar historien om den lilla och snälla killen från Skövde som retat upp publiken i det mäktiga hockey-Kanada.

Fribergs målgest efter straffen mot Schweiz fick publiken att skrika ut sitt hat. FOTO: SCANPIX

Med en match kvar att spela är Max Friberg med sin nio mål den spelare som har gjort flest mål i ett junior-VM sedan Markus Näslund 1993 gjorde tretton stycken.

Den svenske skarpskytten avgjorde straffdramat i semifinalen mot Finland. Inför sin straff hade 19 000 åskådare i Saddledome buat ut 19-åringen från Skövde, som svarade med att lyfta klubban några gånger mot publiken.

– De buade allihop så jag tänkte att ”bua lite till då”, lite så. De får hata mig hur mycket de vill så länge vi vinner, sa Friberg till den samlade presskåren efter matchen.

Han fick också frågan från en kanadensisk journalist hur det egentligen kändes att vara så impopulär i Kanada.

– Om de möter mig personligen hoppas jag att de gillar mig bättre, var svaret.

En extrem vinnarskalle

Något kanadensarna garanterat skulle göra. Av alla personer jag har pratat med det senaste året finns det ingen som har ett ont ord att säga om Max Friberg.

– Han är nog den snällaste i hela laget, säger exempelvis backen John Klingberg.

Men att en liten snäll kille från Skövde kan väcka sådana känslor och reta upp så många hockeysupportrar i Kanada har sin förklaring.

En extrem vinnarskalle med en ambition att alltid vinna.

Hasse Ljunggren är sportchef i Skövde, nära vän till familjen Friberg och även Max gudfar. Han har på nära håll följt Max ända sedan de första stapplande skridskoskären.

– Max grundfundament är att han till vilket pris som helst är beredd att vinna, säger Hasse Ljunggren.

På isen förvandlas den snälla killen till en tjurig vinnare.

– Ja, han kan verkligen bli arg. På en träning tidigare i veckan rök han exempelvis ihop med vår målvakt Johan Gustafsson, berättar John Klingberg.

Och att Max Friberg i stridens hetta kan hamna i bråk med sina lagkamrater intygar Hasse Ljunggren.

– När jag hade Max i hockeygymnasiet avslutade vi träningen med en strafftävling. När Max var på väg fram mot målvakten var det en lagkamrat som på skoj pricksköt bort pucken. Då kokade det över för Max, han skulle ju vinna den där strafftävlingen till varje pris. Han blev helt tokig och kastade sig över den där killen och gav honom stryk, berättar Ljunggren.

– Varken den killen eller någon annan vågade sig på något liknande efter det.

”Var långt i från de bästa”

Det var i Skövde Max Friberg växte upp och det är där han fått hela sin hockeyuppfostran. Som sexåring började han i klubbens hockeyskola, och under ungdomsåren hade han pappa Ulf – som själv spelat ishockey på nivån under eliten – som tränare.

– Max var långt i från den bästa när han var 14-15 år. Han spelade TV-pucken ett år, utan att vara någon lysande stjärna. Men han hade vinnarinställningen, ambitionen, och en otrolig glöd, säger Hasse Ljunggren.

Tung tid i Timrå

Annars är det här med straffar ett återkommande tema i historien om Max Friberg.

– Jag träffade honom första gången i december 2008 i Gislaved på en division 1-match. Men en sak som gjorde att jag verkligen fastnade för honom som spelare var en match mot Kungälv några månader senare. Han missade först en straff, men gick sedan ut och satte en när det var dags för sudden-straffar, Det vittnar om vinnarskalle och att man tror på sig själv, berättar Fribergs agent Jacob Hedin.

Max Friberg kom lite överraskande med till junior-VM redan för ett år sedan. Bland alla elitseriespelare lämnade förbundskapten Roger Rönnberg plats för en division 1-spelare från Skövde.

– Att Roger vågade satsa på Max trots att han spelade i division 1 var väldigt modigt av Roger. Hade Max floppat i turneringen hade Roger garanterat fått hård kritik, säger Hasse Ljunggren.

Efter säsongen jagades Friberg av i stort sett alla elitserieklubbar. Han valde till slut Timrå, men i elitseriens jumbolag har JVM:s skyttekung fått begränsat med speltid och bara gjort ett mål på 28 matcher.

Stundtals har han varit petad och nedskickad i juniorlaget.

– Vi har alltid haft en nära relation med Max men vi har inte pratat mer än vanligt under hösten. Alla mår naturligtvis bättre när de får spela mycket, men Max är en sådan kille som aldrig viker ner sig. Han har en fruktansvärd fighting spirit och kör bara på, säger Jacob Hedin.

Inget gnäll

Hur många gånger under hösten har han gnällt på tränaren?

– Aldrig. Inte en enda gång, och det kan jag helt ärligt säga. Max funkar inte så. Han är inte uppfostrad till att det är tränarens fel. Får han inte spela då tränar han bara ännu hårdare.

ARTIKELN HANDLAR OM