”Jag är stolt över att vara svensk”

JVM–laget hyllas av hockeylegendarerna

Foto: Scanpix
Legendarer Eldebrink, Markus Näslund, Lindmark, Mats Näslund, Lundmark, Loob, Blomsten, Jonsson, Salming, Svensson.
HOCKEY

I natt skrevs svensk idrottshistoria.

Sverige tog sitt första JVM–guld på 31 år.

Nu hyllas de nya hjältarna av hockeylegendarer.

– De har gjort en fantastisk grej för det svensk folket, säger Börje Salming till Sportbladet.

Börje Salming, 60, VM–silver och VM-brons.

– Jag såg aldrig matchen, jag var för trött. Vid klockan ett slocknade jag. De har varit fantastiskt bra hela turneringen. Jag förstod på det de sa i tidningen att det skulle ta hem det här, de verkade väldigt taggade och kändes starka. Det är otroligt stort för grabbarna och ledarna.

Salmings hälsning: Grattis för fan! Ni har gjort en fantastisk grej för svenska folket!

Anders Eldebrink, 51, VM–guld, VM–silver och OS–brons.

– Jag tycker att de har spelat riktigt bra, varit kreativa och skapat chanser. De spelar verkligen för att vinna och förtjänar guldet när de lirar så positiv hockey. Jag gläds med Roger och grabbarna, riktigt kul. Det är många som har varit bra i laget, det har varit en riktig kollektivseger. Det är som förr i tiden.

Eldebrinks hälsning: Grattis! Ni förtjänar att vinna, ni är bäst!

Peter ”Pekka” Lindmark, 55, VM–guld, VM–silver och OS–brons.

– De var helt överlägsna och vann rättvist. Men det blev ju ändå en rysare eftersom det var jämnt efter två perioder. Jag tycker att alla var riktigt bra, det ska alla känna att de har bidragit.

Lindmarks hälsning: Det är bara att gratulera! Det är riktigt roligt för Roger Rönnberg, han har jobbat hårt för hockeyn.

Markus Näslund, 38, VM–silver, VM–brons, JVM–silver.

– Det var väldigt kul. Jag tycker att Sverige har spelat ett gediget spel där det funnits mycket kraft och energi. Jag tycker att de är värdiga vinnare. De har spelat som ett lag, varit en lagmaskin som varit en tajt grupp. De har fått resultat av det också.

Näslunds hälsning: Ett jättestort grattis! Det är fantastiskt roligt för killarna inblandade, men även för de som jobbat hårt bakom kulisserna. Det har skapat framgångar för svenske juniorhockey!

Mats Näslund, 52, VM–guld, VM–silver, VM–brons, OS–guld, OS–brons, JVM–silver och JVM–brons.

– Jag somnade tyvärr i natt, men läser man tidningarna så ser man ju att de var värda det, de vann ju skotten överlägset. Det var skönt att vi vann guld igen, det var längesen.

Näslunds hälsning: Stort grattis, fram för allt till ledarstaben som jag jobbat med tidigare.

Magnus Svensson, 48, VM–guld, VM–silver, VM–brons och OS–guld.

– Det var helt enormt spännande, till och med jag satt och var lite nervös. Vi satt hela familjen och tittade, det var jättemäktigt. Sedan när man ser reprisen, precis efter Zibanejads mål, när spelarna kör ihop kommer tårarna. Man ser glädjen, man känner igen glädjen.

Svenssons hälsning: Grattis! Enormt bra jobbat, jag är stolt över att vara svensk.

Curt Lundmark, 67, VM–guld, VM–silver och OS–brons.

– Det var en jävla hockeymatch i natt, det var fyra perioder med hjärtat i halsgropen. Jag tycker att det var fantastiskt, bland det bästa jag sett. Det är nästan obegripligt att ett svenskt lag, 17–19–åringar, kan prestera sådan hockey. Det är ett lag utan direkta stjärnor, det var kollektivet som var tungan på vågen här. Jag älskar den här typen av hockey, jag går i ett glädjerus nu.

Lundmarks hälsning: Jättestort grattis! Vi ses i Kungsträdgården!

Håkan Loob, 51, VM–guld, VM–silver, OS–guld och JVM–brons.

– Det var oerhört spännande. Man led lite grann när de var så överlägsna så länge, men inte fick in pucken. Då var man ju livrädd för ett baklängesmål. De har spelat riktigt bra genom turneringen och det är verkligen jätteduktiga spelare. Det är en stor sportslig framgång för Sverige.

Loobs hälsning: Njut och ha det fantastiskt i dag och i morgon. Jag hoppas att folk som är i närheten hyllar er. När vi vinner guld ska vi verkligen njuta av det.

Arto Blomsten, 46, VM–guld och VM–silver.

– Jag tycker att det är jättekul att de lyckades vinna, jävligt starkt gjort. Jag är lite förvånad, även om jag visste att de hade ett bra lag, med betoning på lag. De har uppträtt mer som ett lag och spelat bättre än vad de senaste lagen gjort.

Blomstens hälsning: Stort grattis!

Tomas Jonsson, 51, VM–guld, VM–silver, VM–brons, OS–guld, OS–brons och JVM–silver och JVM–brons.

– Det finns ingen logik i idrotten ibland. De var helt överlägsna i de två först perioderna, men sedan blev det ändå lite otäckt i tredje när ryssarna kontrade. De har haft bra fart, varit roliga att kolla på och haft hög intensitet. De hade gett sig fan på att ta det här.

Jonssons hälsning: Stort grattis! Det har varit imponerande att se, njut nu! Ni har gjort det riktigt bra och förtjänar all framgång.