Ottawa stoppar guldhjälten i JVM

Släpper inte Zibanejad

Foto: AP
GULDHJÄLTE Mika Zibanejad, till höger, var en av de mest tongivande spelarna när Sverige vann JVM-guld förra året. Nu sätter stjärnans NHL-klubb stopp för svenskens medverkan i år.
HOCKEY

Svenska JVM-truppen ser ut att få klara sig utan en av sina tyngsta pjäser.

Guldhjälten Mika ­Zibanejad stoppas från spel i JVM.

– Ottawa säger i dagsläget nej till att släppa ­Mika, säger agenten Erik ­Ryman.

Med fyra mål, där det sista avgjorde hela turneringen, var Mika Zibanejad redan som 18-åring en av de mest tongivande spelarna i det svenska lag som vann JVM förra året.

I år ser dock inte Zibanejad ut att få försvara sin ädla medalj i Ufa, Ryssland. Med bara fem dagar kvar till att truppen presenteras har Ottawa gjort klart för förbundet att man inte ska räkna med svensken till turneringen.

– Ottawa säger i dagsläget nej till att släppa Mika till JVM. Även Svenska Ishockeyförbundet har fått ett mejl från Ottawa där klubben är tydlig med att de inte är aktuellt släppa Mika, säger Zibanejads agent Erik Ryman.

Detta sker alltså trots att NHL-konflikten pågår för fullt och Zibanejad just nu spelar AHL med Binghampton Senators.

– Som jag har förstått det är Ottawas känsla att NHL kommer att dra i gång och att träningscamperna kommer att ligga runt jul och nyår, precis då JVM avgörs, säger Ryman.

Rönnberg i Kanada

Juniorkronornas förbundskapten Roger Rönnberg befinner sig för tillfället på en viktig resa i Kanada för att träffa flera av de tilltänkta spelarna i turneringen. När Sportbladet når honom har han dock inte tagit del av Ottawas ­besked.

– Jag har suttit på flyg hela dagen och inte hunnit uppdatera mig kring det, säger han.

Tas ut på måndag

Hur skulle det påverka laget att spela utan ­Mika?

– Det är ingen idé att spekulera i sådant.

– Truppen tas ut på måndag och då vill jag ha det så färdigt som möjligt. Om det blir något specialärende där NHL kan påverka får vi se då, säger Rönnberg.

Det negativa beskedet kan förändras om NHL-lockouten blir långvarig, men klubben lämnar inga sådana garantier.

ARTIKELN HANDLAR OM