”Petningen triggade igång det lilla extra”

Foto: Pontus Orre
HOCKEY

UFA. Petningen mot Finland var ett hårt slag.

Och målvaktstränaren Stefan Persson var orolig att det skulle knäcka Niklas Lundström, 19.

– Min första tanke var att nu kommer jag att få jobba en hel del med hans humör, säger Persson.

Niklas Lundström blev hjälte då han räddade samtliga ryska straffar. Men vägen till semifinalhjälte har varit lång och krokig för AIK-målvakten.

Sveriges förväntade förstemålvakt fick bara spela från start i en match under gruppspelet, den på förhand enklaste mot Lettland.

”Han var redo”

Och när han petades till gruppfinalen mot Finland trodde Stefan Persson att det skulle sänka Lundström mentalt.

– Ja, jag var inställd på att det kunde bli så, att jag skulle få jobba mycket med honom. Men på morgonen inför matchen mot Finland tog vi en promenad vid hotellet och då var han väldigt glad och uppsluppen. Han sa bara att han visste att han var redo och jag sa åt honom att förbereda sig som att han skulle stå. Samtidigt som han skulle vara med och peppa Joel och inte vara någon hängskalle.

– När vi kom till hotellet sa jag till John (Jansson, mental coach) att det är lugnt, Niklas har tagit det här på rätt sätt.

Roger Rönnberg tar alltid det slutgiltiga beslutet i målvaktsfrågan, men rådfrågar övriga tränarstaben. Enligt Sportbladets uppgifter la Stefan Persson sin röst på Niklas Lundström inför Finlandsmatchen.

”Fått ut maximalt”

– Det gäller att gilla läget och stötta beslutet. Det lärde jag mig under de åren Roger Melin tränade AIK, där var det alltid han som bestämde målvakt. Samtidigt tycker jag inte att Lassinantti riktigt fick chansen mot Finland. Han fick inte den hjälp av utespelarna som behövs.

Lundström fick hoppa in i början av den andra perioden mot Finland och efter succén i semifinalen är det inget snack. Om inget oförutsett händer blir Niklas Lundström Sveriges målvakt i finalen.

– Med facit på hand har Roger (Rönnberg) fått ut maximalt av sin matchning. Petningen mot Finland var det som triggade i gång det där lilla extra hos Niklas, säger Stefan Persson.

STEFAN PERSSON OM LUNDSTRÖMS KROPP

Huvudet

– Niklas har ett starkt psyke, det visar han genom sitt agerande i straffläggningen, och den mentala styrkan växer för varje match han gör. Att han inte fick stå mot Finland blev en trigger som gjort att han klivit upp ytterligare ett steg i den mentala trappan.

Ögonen

– Blicken är en av hans styrkor. Niklas ‧tittar inte var pucken tar vägen, han agerar direkt och är med blicken i pucklinjen hela tiden

Varför han är så bra på straffar

– Största anledningen är hans tålamod. Niklas väntar ut skytten och litar på sin snabbhet. Han kommer inte in så långt i målet och har hela tiden blicken på pucken. När de kommer in så nära att de inte kan skjuta har de bara två vägar att välja, höger eller vänster. Niklas går inte på första dragningen och är kvar länge på skridskorna i stället för att lägga sig ner.

Bålen

– Det är nog hans starkaste kroppsdel, det ligger han och kör mycket. Det är därför han orkar hålla upp överkroppen så bra. Han får med sig över kroppen från stolpe till stolpe i sidledsförflyttningarna.

Benen

– Han är tät med benskydden och har bra balans. Niklas stressar aldrig, gör han en räddning ligger han kvar med benskydden. Just spelet runt stolparna och inbrytningar är hans styrka. Det hänger ihop med hans teknik, han är konsekvent och gör samma sak varje gång.

Fötterna

– Niklas är rörlig på skridskorna och jobbar med små förflyttningar. Han ligger hela tiden vinkelrätt med benskydden mot pucken. Fotarbetet är mycket bra och där har vi jobbat mycket med fysen.

Spelet med klubban

– Inte hans främsta styrka, men det har varit riktigt bra under turneringen. Det är svårt att träna på, men en stor anledning till att det har gått bra är att det har varit så bra kommunikation med utespelarna.