Abrahamsson: Vrid upp tempot, Sverige!

HOCKEY

UFA. Roger Rönnberg lovar inte seger i dag.

– Det gör jag aldrig. Men jag kan lova att vi blir den värsta motståndare USA kan möta i en final, säger han.

Allt jag vet är att det här laget inte bromsar bort någon guldmedalj.

Det var dan före dan i går. Inget av finallagen tränade på is. De ägnade sig åt lite rehab för att sedan glida runt i den mixade zonen. Det amerikanska laget är lättjobbat för medierna. En ambitiös presschef såg till att spelarna dök upp efter löpandeband-principen. Då får man stå ut med goddag yxskaft-svar från John Gibson och Alex Galchenyuk.

Roger Rönnberg gick runt i tre timmar och pratade med alla som ville. Han var klädd i jeans och enkel landslagsjacka, kostymen och slipsen åker på i dag.

För i dag blir det allt annat än lugnt i Ufa Arena. Ett nytt JVM-guld eller en ny smärtsam förlust mot vår värsta mardröm på juniorsidan.

Läget är svårbedömt. USA har krossat allt motstånd i slutspelet och gjort 12–1 på Tjeckien och Kanada. Hur bra är egentligen det här amerikanska laget? Jag vet ärligt talat inte. Sett från läktaren var Tjeckien för svagt och Kanada inte i närheten av att leverera någon maxprestation.

Kanada kom ut med den mest märkliga matchplan jag har sett på väldigt länge. Att backa hem och lämna över initiativet till det här amerikanska laget är detsamma som att ge bort matchen. De kanadensiska spelarna såg ut att ha en oerhörd respekt och slängde både initiativ och farthållare rätt i famnen på amerikanerna.

Eller så är USA verkligen så bra som resultaten – och framför allt spelövertaget – visar. Då blir det extremt tufft att försvara guldet från Calgary.

Måste hitta en jämn nivå

Juniorkronorna har vi bättre koll på. Maxprestationen ligger där laget spelade i förstaperioden mot Finland och Ryssland. Mot USA gäller det att göra minst tre bra perioder, det kan krävas en fjärde eftersom förlängningen i finalen kan pågå i tjugo minuter.

Sverige behöver inte upp till nivån de låg under de första 25 minuterna mot Ryssland, men får heller inte pendla så mycket som var fallet i de två avslutande perioderna mot både Finland och Ryssland. Det utnyttjar USA skoningslöst.

Målvaktssidan känns jämn. John Gibson har turneringen bästa räddningsprocent och är så här långt även den bästa målvakten. Men Niklas Lundström är en retad tiger som dessutom håller ihop sitt konsekventa spel ypperligt.

Även forwardssidan känns jämnstark. Många kreativa och roliga spelare där jag ber er hålla ett extra öga på USA:s minilirare John Gaudreau.

Det är på backsidan som det väger över till USA, som har hela turneringens skickligaste backuppsättning. Spelar inte Seth Jones, Jacob Trouba och Jake McCabe ledande roller i sina NHL-lag inom några år blir jag förvånad.

Schack matt

Jag förväntar mig en matchinledning där Sverige kommer göra allt för att skruva upp tempot. Där ligger Juniorkronornas chans. Att lira schack på isen med det här amerikanska laget är inget jag rekommenderar.

Samtidigt tvingas svenskarna också ta stora risker. Varje litet misstag, varje liten felbedömning riskerar att straffas stenhårt av USA. Att våga med förnuft blir den stora utmaningen.

Men att det här svenska laget under Roger Rönnbergs ledning inte försöker vinna på egen kraft kan vi bara glömma.

ARTIKELN HANDLAR OM