”Något av det värsta jag varit med om”

Målvaktsproblem inför JVM-premiären

Foto: TT
Samuel Ward i mötet med Kanada där han släppte in fem mål.
HOCKEY

Två tunga förluster – 15 mål i baken mot Kanada och USA.

Och 24 timmar innan vet förbundskapten Rikard Grönborg inte vem som vaktar juniorkronornas målbur.

– Det beslutet tar vi innan matchen, säger han.

Det har varit målvaktskaos för juniorkronorna inför VM. Jonas Johansson fick åka hem på grund av skador och Linus Söderström insjuknade.

– Det är inte ultimat, absolut inte. Men det är omständigheter som man inte kan rå för. Och då ska man fokusera energin på annat, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

”Blev långt mycket värre”

Samuel Ward har fått vakta målburen när Sverige har åkt på två rejäla smällar i träningsmatcherna inför JVM: 2-5 mot Kanada och 5-10 mot USA.

– Det är klart att det har varit riktigt jobbigt. Dels hade jag en olycklig retur vid tredje målet mot Kanada och sedan släppte jag det femte lite billigt. Sedan tänkte man att man skulle ta revansch mot USA. Men då blev det långt mycket värre.

– Det var något av det värsta jag har varit med inom hockeyn, framför allt när det händer så nära inpå turneringen.

Jobbat med försvarsspelet

På torsdagkvällen, svensk tid, genomförde juniorkronorna sin sista träning inför Tjeckien. Då gjorde Söderström sin första träning på några dagar, och målvakten Fredrik Bergvik körde sitt första pass.

– Vi vet inte vem som står i morgon. Det beslutet tar vi när vi lämnar in laguppställningarna två timmar före match, säger Grönborg.

Hur har du jobbat med försvarsspelet?

– Spelet framför eget mål och sorteringen i egen zon. Det är framför allt fokus på det. Vi tycker ändå att det finns positiva saker, som spel i offensiv och powerplay. Vi har gjort så pass många mål, sju mål på två matcher mot de två favoriterna i VM.

”Det är guldet vi siktar på”

Målvakten Samuel Ward har analyserat målen och räddningarna, och hoppas på att han får en chans till revansch mot Tjeckien.

– Det är klart att det hade varit jäkligt häftigt, jag har en stor revanschlust. Om det blir så ska jag det vända det till det positiva.

Vad har ni för målsättning i JVM?
– Det är att vinna, så klart. Vi åker inte hit för något annat, det är guldet vi siktar på.

FAKTA

Sveriges matcher:

26/12 Sverige–Tjeckien (sänds i SVT2 kl 23.00)

27/12 Danmark–Sverige

29/12 Sverige–Ryssland

31/12 Schweiz–Sverige

Kvartsfinalerna spelas 2 januari, semifinalerna  4 jan och finalen 5 jan.

ARTIKELN HANDLAR OM