Kanada vann rivalmöte

Foto: AFP
Curtis Lazar firar.
HOCKEY

TORONTO. Tungviksmötet slutade med hemmaseger.

Kanada vann en galen match mot USA med 5–3 efter stor dramatik.

Ett omdiskuterat mål i den tredje perioden sänkte USA.

Kanada gjorde 3–1 tio minuter in i den tredje perioden genom Curtis Lazar. Fixstjärnan Connor McDavid drev in pucken och sköt, målvakten Thatcher Demko lämnade retur. Lazar fullföljde och forcerade in pucken, och Demkos plockhandske, i mål med kroppen.

Först efter en lång videogranskning godkändes målet.

USA reducerade ytterligare en gång med 2.34 kvar av tredje perioden. Dylan Larkin stötte in pucken efter en underbar passning av Hudson Fasching. Och slutminuten blev högdramatisk. USA tog ut målvakten med två minuter kvar, men med 54 sekunder kvar gjorde Sam Reinhart 4–2 i tom bur.

Bara tolv sekunder senare reducerade USA.

Men Maxi Domi fastställde slutresultatet med ett nytt mål i tom bur.

Två snabba mål

Förväntningarna var höga när de två favoriterna möttes i gruppfinalen. Och det blev en match som levde upp till förväntningarna.

Efter en mållös första period trampade Kanada gasen i botten. Efter sju minuter tryckte Max Domi in ledningsmålet. Tre minuter senare kom också 2–0. Josh Morrissey stänkte in pucken i power play.

Om Sveriges power play har varit sylvasst går det definitivt att säga samma sak om Kanadas. Morrisseys mål var det sjätte på de åtta senaste försöken i numerärt överläge.

Men USA kom tillbaka. Anthony DeAngelo reducerade i power play sedan storstjärnan Jack Eichel svarat för ett starkt förarbete.

Men efter Lazars 3–1-mål var det rejäl uppförsbacke för USA.

Sverige-Kanada kan spela final

Resultatet betyder att Kanada vinner gruppen och möter fyran i Sveriges grupp.

USA slutar tvåa och möter trean från Sveriges grupp.

Mötet mellan Ryssland och Tjeckien pågick fortfarande vid pressläggningen.

För Juniorkronorna betyder det att de tidigast kan få möta Kanada i en final om lagen går dit. Vinnaren i USA:s kvartsfinal blir Sveriges motståndare i en eventuell semifinal.

ARTIKELN HANDLAR OM