Guldplanen: Härma 2012

Mentala spelet inför slutspelet – lära sig av skrällen

1 av 2
Avslutande 5–1 mot Schweiz innebär att Juniorkronor vann samtliga fyra matcher i gruppspelet. Nu börjar allvaret med kvartsfinal i morgon. Och tanken är att laget ska upprepa bragden från 2012 då det blev guld
HOCKEY

Juniorkronorna är på ny guldjakt i Kanada.

Ett steg på vägen är att inspireras och lära av laget som vann guld i Calgary för tre år sedan.

– Vi försöker ta med vad den gruppen gjorde bra och överföra på det här laget, säger lagets mentala coach Ola Berggren.

Ola Berggren gör sin femte säsong som mental tränare i svenska juniorlandslag. Efter tre år med U18-landslaget följde han med när Rikard Grönborg blev förbundskapten för Juniorkronorna.

I Calgary 2012 lyckades Juniorkronorna äntligen bryta den 31 år långa guldförbannelsen.

”Försöker överföra”

Ola Berggren jobbade då med U18-landslaget, men följde ändå Juniorkronorna på nära håll. Inte minst för att hans son, Rögleforwarden Ludvig Rensfeldt, var en del i guldlaget.

En som var med redan då är team manager Jonas Fransson och han har förmedlat en hel del om hur den spelargruppen tänkte och agerade.

– Jag vet att Jonas Fransson pratar mycket med killarna och berättar mycket om den gruppen, som han för övrigt hade följt i flera år. Hur de gjorde, hur de var, hur de tänkte och varför de vann. Vi har med oss väldigt mycket av det i den här turneringen. Vi försöker absolut överföra vad de gjorde bra till den här gruppen, som redan har många fina kvaliteter, säger Berggren.

”Många karaktärer”

Som ett led på vägen för att skapa ett nytt guldlag hade Juniorkronorna även besök av två av guldhjältarna, segerskytten Mika Zibanejad och lagkaptenen Johan Larsson, veckan innan JVM inleddes. Både Zibanejad och Larsson är numera NHL-spelare.

– Det var väldigt många karaktärer och många bra informella ledare i 92:orna. Där var gruppen så otroligt stark på grund av att det var så många karaktärer.

Måste gilla buandet

Ola Berggren ser en viss skillnad på årets lag jämfört med de tre tidigare årskullarna som har gått till final.

– Ja, den här gruppen är lite annorlunda. En bra grupp, men en relativt lågmäld och sansad grupp. Det är inte så himla många karaktärer som pratar mycket och tar jättestor plats – som gapar och skriker i omklädningsrummet. Det behöver absolut inte vara sämre, absolut inte, men den är lite annorlunda.

Att turneringen avgörs i Kanada, och att det kan bli ett möte med hemmanationen, har funnits med i förberedelserna:

– Man måste prata om att det är hockeyns hemland och mycket folk på läktaren, men använda det som en kraft. Att älska den utmaningen. Klart det är härligt att spela inför sin egen hemmapublik, men att även älska även när människor skriker och buar, att det triggar oss, säger Berggren.

DÅ: De var Juniorkronornas hjältar

Målvakten

Johan Gustavsson

Kommentar: Hade under 90 i räddningsprocent men tog Sverige till finalen genom att vinna två straffläggningar. Efter en lite skakig början växte Gustavsson och var bäst när det gällde.

Stjärnan

Max Friberg

Kommentar: Turneringens skyttekung gjorde nio mål på de fem första matcherna och agerade matchvinnare i semifinalen. Hade en tung säsong med Timrå men var smått magisk i JVM-turneringen.

Lagkaptenen

Johan Larsson

Kommentar: Lagkaptenen växte genom turneringen. En riktig vinnar- och tjurskalle som drog med sig de övriga på ett exemplariskt sätt. Firade guldet med stil iförd en cowboy-hatt.

Backklippan

Oscar Klefbom

Kommentar: Var, tillsammans med Jonas Brodin, en klippa. Matchades ofta mot motståndarnas stjärnforward och gjort ett jättejobb. Bäst plus/minus i turneringen. En ledare.

NU: De är juniorkronornas nycklar

Målvakten

Linus Söderström

Kommentar: Sverige hade målvaktsproblem inför turneringen. Trodde vi. Linus Söderström har stått alla fyra gruppspelsmatcherna och övertygat stort. Lugn och metodisk och med starka nerver.

Stjärnan

William Nylander

Kommentar: Hyllas ohämmat på vissa håll, men i de inledande matcherna dominerade inte Nylander på isen. Men mot Schweiz var han stundtals briljant. Potentialen finns för att lyfta än mer i slutspelet.

Lagkaptenen

Jacob de la Rose

Kommentar: Gör sin tredje turnering och har enorm erfarenhet och rutin i de här sammanhangen. En otroligt loja spelare som är den naturliga ledare i den här kullen. Matchas ofta mot motståndarnas stjärnor.

Backklippan

Sebastian Aho

Kommentar: Klippa kanske är fel ord, men Sebastian Aho har briljerat under hela gruppspspelet. Läcker skridskoåkare och bra blick och det känns alltid som Aho har någon extrasekund.

ARTIKELN HANDLAR OM