"Rädda? Aldrig!"

Finlands psykkrig berör inte Sveriges superkedja: ”Bara en massa snack”

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
REVANSCHJAKT Juniorkronornas superkedja med Axel Holmström, William Nylander och Oskar Lindblom har gjort 19 poäng på 4 matcher i JVM hittills. Nu är de ute efter revansch för guldmissen 2014 mot just Finland.
HOCKEY

TORONTO. Finland har inlett psykkriget – och pekar ut Juniorkronorna som rädda.

Men den svenska superkedjan har förnedrat Finland tidigare och vill göra det igen.

– Bara en massa snack från deras sida, vi är absolut inte rädda, säger Oskar Lindblom som var med vid 10–0-segern i våras.

Ristolainen.

Finland vann den avgörande matchen mot Tyskland (2–0) och ordnade en kvartsfinal mot Sverige.

Efter matchen var det lättade finska spelare som la över allt favorittryck på Juniorkronorna:

– Sverige är klar favorit. Men de är rädda att förlora och därmed bli hela nationens syndabockar, sa Mikko Rantanen till Ilta­lehti.

”De tar sin chans”

Frölundas forward Artturi Lehkonen spädde på:

– Sverige har allt tryck på sig. De vet att vi slog dem i finalen förra året och jag får en liten känsla av att de är rädda för oss. Det har låtit så på sättet de pratat i media, sa han till Ilta-Sanomat:

När de svenska spelarna får höra vad finländarna har sagt spricker de upp i ett leende:

– Det är deras sätt att försöka få oss ur balans. Bara en massa snack från deras sida, vi är absolut inte rädda, säger Oskar Lindblom.

– De tar sin chans. De har inte spelat sin bästa hockey i gruppspelet och det här är ett sätt att få laget att känna mindre press, säger Axel Holmström.

Att finalförlusten från Malmö skulle tynga svenskarna tror inte William Nylander ett ögonblick på:

”Förberedda på krig”

– Snarare en jättestor fördel att vi har revansch att utkräva, det är människans största drivkraft. Vi är förberedda på fullt krig.

Holmström, Lindblom och Nylander har bildat Juniorkronornas klart hetaste kedja med totalt nitton poäng på fyra matcher.

Vann med 10–0!

Trion spelade även tillsammans under U18-VM i Finland för ett år sedan och gjorde då 33 poäng tillsammans.

Och den svenska superkedjan vet hur det är att förnedra ett finskt juniorlandslag.

Medan många minns den hemska finalförlusten i Malmö för ett år sedan har vår nya succékedja ljusa minnen. I april vann de kvartsfinalen i U18-VM mot Finland i Finland med förkrossande 10–0.

– Det var en del burop mot dem när det började rinna i väg ordentligt på slutet, det var en nästan overklig match. Visst kan det finnas i bakhuvudet, samtidigt kanske final­matchen i JVM sitter i några av våra spelares huvud, säger Axel Holmström.

* JVM-kvartsfinal, Sverige-Finland 21.00 SVT24

ARTIKELN HANDLAR OM