Abrahamsson: Jag är orolig inför ännu en klassiker

Dags för nya hjältar att kliva fram...

HOCKEY

TORONTO. Nu står vi där igen.

Ett nytt möte med Finland.

Dags för en ny klassiker. Dags för nya hjältar att kliva fram.

Dags att skjuta bort hjälteglorian från Juuse Saros huvud och ta Juniorkronorna till en ny semifinal.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Ny träningsdag i går och ny taxiresa till träningsanläggningen i Kipling. Ibland hittar chaufförerna dit, ibland inte. I tisdags kördes det fel och till slut var det fotograf Peter Wixtröm som lyckades lotsa vår vilsna chaufför till rätt plats.

Juniorkronorna genomförde en ny kort och bra träning. Jag fortsätter att imponeras över farten och inte minst precisionen, trots att alla träningar genomförs med en match i benen. Men det var som en av tränarna sa till mig: ”De här killarna kan du väcka mitt i natten, de går bara ut och kör”.

Känslor och historia

Annars andades hela Toronto baksmälla efter en het nyårsnatt. Men i kväll är det fest igen. Vi har en ny sheriff i stan. Det kanadensiska laget har kommit till Toronto för att hämta hem guldet. Och som en liten förrätt till hemmanationens möte med Danmark bjuds det även på Sverige–Finland.

Så ser man på det här, för oss är det lite annorlunda.

Jag var inne på det redan i går: ett möte med Finland innebär något mer.

Nu blir känslor och historia nästan lika viktigt som det tekniska och taktiska.

Visserligen är de här spelarna unga och inte så påverkade av historien, men ingen ska försöka lura i mig att ett möte med Finland inte betyder något extra.

Och så ska det vara.

Att förlora svider alltid. Att förlora mot Finland svider lite extra.

Rivaliteten har sporrat och kramat ur det där lilla extra ur båda landslagen och har resulterat i en rad oförglömliga matcher.

Inte minst på junior­nivå.

Där finns två klassiska möten bara under de tre senaste åren.

JVM-finalen för ett år sedan, där Juniorkronorna hade ett av sina bästa lag någonsin men snubblade mot Finland i finalen. Juuse Saros var fenomenal i målet och Rasmus Ristolainen avgjorde i förlängningen.

Robert Hägg var otröstlig.

Två år tidigare i Calgary var det omvända roller. Då grät den finske målvakten Sami Aittokallio i den mixade zonen. Hans misstag i slutminuterna ledde till svensk kvittering.

Sedan ett avgörande i straffläggningen.

Och visst minns ni vem som blev syndabock? Mikael Granlund som tappade pucken vid den avgörande straffen.

Tyder på viss klass

Nu är det dags igen, och jag är orolig. Jag inser att turneringen mycket väl kan ta slut i kväll, även om Junior­kronorna gör en riktigt bra insats. Juuse Saros är en målvakt som kan spika igen. Då kan Juniorkronorna dominera, precis som i Malmö, utan att det ändå räcker. I den avslutande gruppspels­matchen mot Tyskland stod Ville Husso, men i kväll räknar jag kallt med att en utvilad Saros är tillbaka.

Många hävdar att Finland är så mycket sämre jämfört med förra året. jag är inte så säker på det. Förlusten mot Slovakien var en plump, men att bara för­lora knappt mot både Kanada och USA tyder ändå på viss klass.

Inte minst med tanke på vad de två lagen visade upp på nyårsafton. Det måste ha varit en av JVM:s bästa matcher. Någonsin.

Och i Malmö var det just i slutspelet som Finland växte.

Så vad blir avgörande i kväll?

Målvakterna och det mentala spelet har jag varit inne på. Sedan är det omöjligt att inte nämna spel i numerärt över- och underläge.

Lika bra som Tre Kronor har varit, lika svagt har Finland varit i de spelformerna. Skillnaden mellan lagen är snudd på skrattretande. Visst, nu börjar allt om, men att Sverige går in i det här slutspelet med ett grymt självförtroende i special teams är givetvis en stor fördel. Där i ligger vårt stora övertag i det här mötet. Se nu till att förvalta det.

Gustav Forsling, Adrian Kempe och ni andra: dags att skjuta bort hjälteglorian från Juuse Saros huvud, om han nu står, och ta Juniorkronorna till en ny semifinal.

* JVM-kvartsfinal, Sverige-Finland 21.00 SVT24

FINALEN 2014 – EN SKRÄLL AV FINLAND

Det var upplagt för svenskt guld­firande i Malmö för ett år sedan. Men mot alla odds skrällde Finland genom hela slutspelet och i finalen i ett fullsatt Malmö Arena avgjorde till slut backen Rasmus Ristolainen 9.42 in i sudden death.

Sverige–Finland

2–3 (0–1, 1–1, 1–0, 0–1)

0–1 (0.28) Esa Lindell (Saku Mäenalainen, Teuvo Teräväinen).

1–1 (27.53) Lucas Wallmark (Lukas Bengtsson, Christian Djoos).

1–2 (28.38) Saku Mäenalainen (Teuvo Teräväinen, Artturi Lehkonen).

2–2 (50.53) Christian Djoos (Lucas Wallmark, Sebastian Collberg).

2–3 (69.42) Rasmus Ristolainen (Teuvo Teräväinen, Mikko Väinönen).

Skotten: 37–31.

ARTIKELN HANDLAR OM