Det blir en rys(s)are

Nu laddar Sverige för en holmgång i semifinalen: ”Vi ska vara redo för krig”

HOCKEY

TORONTO. Ny semifinal och nytt möte med Ryssland.

Och nu är Sverige bara en seger från en trolig drömfinal mot Kanada.

– Det skulle vara riktigt skönt att knäppa Kanada på näsan, det är vad vi siktar på, säger forwarden Oskar Lindblom.

Juniorkronornas imponerande facit fortsätter. Inte sedan 2006 har Sverige missat semifinal i ett JVM.

Efter 6–3 mot Finland väntar nu lagets nionde raka semifinal. Ryssland vann något överraskande mot USA i sin kvartsfinal som spelades i Montreal.

– Jättekul med Ryssland, de är bra och vi kan inte tumma på någonting. Vi ska komma ut och vara redo för krig säger William Nylander.

Inte förvånad

För stjärnforwarden var det ingen överraskning att Ryssland vann mot USA.

– Nej, jag sa redan innan att Ryssland brukar slå Kanada och USA när de möts. Ryssarna är väldigt svåra att möta, och jag kände att de skulle ha en jättebra chans mot USA.

Oskar Lindblom har också stor respekt för Ryssland, men är ändå segersäker:

– De har ett riktigt bra lag, och visar det genom att slå USA. Men med samma inställning som mot Finland ska vi vinna även den matchen, säger Brynäsforwarden.

Lagen möttes i gruppspelet i en match som Ryssland ledde, men som Sverige vände och vann med 3–2.

– Vi har slagit ryssarna en gång och ska vi till finalen måste vi göra det igen, säger Lucas Wallmark.

”Vore en drömfinal”

Kanada är storfavorit att gå vidare till final från sin slutspelshalva. Hemmanationen mötte i natt Danmark i kvartsfinal och ställs vid seger mot Slovakien som slog ut Tjeckien i kvarten.

De svenska spelarna ville mest fokusera på semifinalen, samtidigt medgav de att ett finalmöte med Kanada kittlar lite extra.

– Final mot Kanada vore en drömfinal. Det skulle vara riktigt skönt att knäppa dem på näsan, det är vad vi siktar på, säger Oskar Lindblom.

– Man försöker att inte hålla tankarna på Kanada. Vi försöker fokusera på nuet, säger William Nylander.

* Semifinalen sänds söndag 22.00 i SVT.

SVERIGE VS RYSSLAND – ABRAHAMSSON BETYGSÄTTER

reprismöteSå här såg det ut när Sverige och Ryssland möttes i gruppspelet. Räkna med heta känslor igen i morgon kväll.Foto

SVERIGE

MÅLVAKTER

Stor osäkerhet inför turneringen men Linus Söderström har fått förtroendet och övertygat i samtliga matcher. Var riktigt bra i den tredje perioden mot Finland då han svarade för några riktigt avgörande räddningar.

BACKAR

Är solid och har även offensiva toppar i Aho och Forsling, som dock hade det lite tuffare mot Finland. Den tydliga spelplanen och rollfördelningen i egen zon hjälper också de svenska backarna att lyfta.

FORWARDS

En riktig spetsspelare i William Nylander, i övrigt många skickliga hantverkare. Det är bredden och den tydliga rollfördelningen som imponerar i Sveriges forwardsuppställning. Karaktärer som bland andra Blidh, de la Rose och Wallmark är viktiga.

FÖRBUNDSKAPTEN

Rikard Grönborg pekas ut som Tre Kronors kommande förbundskapten och mycket talar för att det blir så. Extremt noggrann och kunnig. Också väldigt stor erfarenhet. Har varit med Juniorkronorna sedan 2007.

TOTALT: 16

RYSSLAND

MÅLVAKTER

Sorokin såg ut som förstavalet inför turneringen men Shestyorkin har varit bra och stod i kvartsfinalen. Ryssland har två bra målvakter att välja mellan.

BACKAR

Ingen Zadorov i år och Rysslands backuppsättning saknar en försvarsgeneral. Men en jämn och välväxt försvarsuppställning som spelar enkelt och rejält.

FORWARDS

Som vanligt några riktigt skickliga forwards i bland andra Butjnevitj, Goldobin, Kamenev och inte minst Barbashev. Här måste Sverige verkligen se upp.

FÖRBUNDSKAPTEN

Bragin ledde ryssarna i Buffalo och Calgary med bra resultat. Nu är han tillbaka och gör på nytt ett bra jobb. En lugn coach som verkar bra på att få ihop gruppen.

TOTALT: 15

ARTIKELN HANDLAR OM