Balanserande Bragin är Rysslands succécoach

”Ser kul ut, men det ger laget energi”

Foto: BILDBYRÅN STR
akrobatiskt ledarskap Valerij Bragin har fixat balansen i det ryska båset – bokstavligt och bildligt talat.
HOCKEY

TORONTO. Han har balanserat på sargkanten när han coachat sitt lag under turneringen.

Och även de ryska spelarna har reagerat på succécoachen Valerij Bragins akrobatiska uppträdande i båset:

– Han har inte ramlat ner än och förhoppningsvis kommer det inte att hända. Men jag håller med, det ser lite roligt ut, säger ryske stjärnforwarden Ivan Barbasjev.

Valerij Bragin är tillbaka som förbundskapten för det ryska juniorlandslaget. Den populäre coachen gjorde stor succé under sina två turneringar 2011 och 2012. Ett guld och ett silver blev 58-årige Bragins facit, silvret kom för övrigt efter finalförlust mot Sverige 2012.

Bragin tog även ett silver som förbundskapten 2005.

Efter några misslyckade turneringar, där ryssarna missade final i både Ufa och i Malmö, valde det ryska förbundet att ta in Bragin igen.

Får ihop alla egon

Den rutinerade förbundskaptenen är populär bland spelarna och har en förmåga att få individualisterna att komma ihop som ett lag.

– Han är en riktigt bra coach, alla känner honom och han har stor erfarenhet från junior-VM. Vi är väldigt glada att han är vår coach, säger Ivan Barbasjev.

Vad är hans styrka?

– Han ger oss alltid energi, stöttar och hjälper oss hela tiden.

Under turneringen har Bragin också visat upp ett akrobatiskt ledarskap. Eftersom avståndet mellan sargen och spelarbänken är minimalt i Nordamerika har Bragin ställt sig uppe på sargkanten för att kunna prata med sina spelare ansikte mot ansikte. Senast i kvartsfinalen mot USA.

– Jag såg det inte riktigt mot USA, men såg det i någon match under gruppspelet. Jag tänkte: wow, okej liksom… Jag var lite överraskad men det ger energi till oss i laget, säger Barbasjev.

En viss nervositet

Barbasjev medger att han varit lite orolig att hans förbundskapten ska ramla ner:

– Ibland har jag tänkt på det. Det har inte hänt än och förhoppningsvis kommer det inte att hända. Men jag håller med, det ser lite roligt ut.

ARTIKELN HANDLAR OM