Så ska de lura ryssarna i fällan

Foto: PETER WIXTRÖM
HOCKEY

TORONTO. Nytt hett möte med Ryssland – och de svenska spelarna har planen klar.

Vinna psykkriget och låta ryssarna bli frustrerade och ta dumma utvisningar:

– Det blir hundra procent avgörande och vi ska få dem ur balans på ett smart sätt, säger forwarden ­Anton Karlsson.

Mötena med Ryssland har i vissa fall utvecklats till ­rena kaosmatcher under senare år. De ryska lagen har varit inblandade i flera omtalade matcher, inte bara mot Sverige. Efter slutsignalen mot USA nu i kvartsfinalen ­utbröt det bråk, och de två nationerna hade ett minst sagt laddat möte för ett år ­sedan i Malmö.

De svenska spelarna är förberedda att det mentala spelet blir ännu viktigare än normalt.

– Ryssland har en förmåga att lätt hamna ur balans och det blir ofta grinigt. Vi måste stå upp för varandra men får inte starta något så vi drar på oss onödiga utvisningar, säger Axel Holmström.

”Gäller att vara smart”

Efter träningen i går pratade många av de svenska spelarna just om vikten att behålla kylan och inte provoceras och ta utvisningar.

– Att hålla huvudet kallt blir otroligt viktigt. Vi har inte­ råd ta några dumma ­utvisningar, de har också ett ruggigt vasst powerplay. Det gäller att vi är smarta i olika situationer, speciellt efter avblåsningar. Vi ska fokusera på rätt saker och ta smarta beslut, säger Lucas Wallmark.

– Vi vet att det är så de håller på när de ligger under. Det blir frustration och det är något vi ska utnyttja och dra till vår fördel, säger ­Anton Karlsson.

De har även anklagats för att vara osportsliga vid segrar och i samband med mål.

– Ja, så har det varit i vissa lägen. De vet kanske inte ­riktigt hur de ska hantera de lägena och hålla disciplinen.

Tufft – men inte dumt

Anton Karlsson spelar ­fysiskt och är ofta inblandad i heta dueller framför målen. Även han poängterar vikten av att spela tufft, men inte ­göra dumma grejer:

– Ett felbeslut från något av lagen kan innebära en utvisning som avgör matchen. Det blir hundra procent avgörande. Nej, vi ska hålla oss lugna, säger Karlsson.

* JVM-semifinal, Ryssland-Sverige SVT 2 22.00

ARTIKELN HANDLAR OM