Juniorkronorna hånades på nätet efter förlusten

"Att håna på sociala medier, det är för dåligt"

1 av 4 | Foto: Bildbyrån och Peter Wixtröm
HOCKEY

TORONTO/STOCKHOLM. Förlust mot Ryssland i JVM-semifinalen.

Då tvingades Juniorkronorna ta emot hån och glåpord på sociala medier.

– Det här är unga killar som inte är färdiga på något sätt. Att håna via Twitter och andra sociala medier ... det är för dåligt, säger Sportbladets Johan Garpenlöv.

Juniorkronorna har imponerat under JVM i Kanada, men i semifinalen dog gulddrömmarna.

Ryssland var för starkt och vann matchen med 4–1.

På sociala medier strömmade kommentarerna in. Såväl det svenska laget som enskilda spelare kritiserades hårt och i flera fall övergick det till rena hån.

När Sportbladets expert Johan Garpenlöv får höra det blir han besviken.

– Det är absolut inte bra. Det är unga killar som är 17, 18, 19 år som spelar och de är inte färdiga på något sätt. Det är det som är roligt med juniorhockey, att det kan bli misstag och att det finns spelare som både kan göra väldigt bra saker och mindre bra saker. Att håna via Twitter och andra sociala medier ... det är för dåligt, säger Garpenlöv.

"Skiter i vad de tycker"

Tidigare under turneringen har backen Robert Hägg hånats genom att bland annat fått ett fejkkonto på Twitter uppkallat efter sig. Han berättade för Sportbladet att han stängt av både Twitter och Instagram under mästerskapet.

– Jag skiter egentligen i vad alla andra tycker. Så länge Rikard och de andra tränarna är nöjda med det jag presterar och hjälper laget att vinna är vi nöjda. Det är vad jag fokuserar på, inte vad andra håller på och tycker och tänker, sa han då.

Efter förlusten mot Ryssland kan lagkamraten Lucas Wallmark ändå ha förståelse för att folk är besvikna.

– Jag är väl beredd att hålla med i kritiken till viss del, jag tycker inte vi kommer upp i full nivå. Jag tycker att ryssarna är bättre än oss de två inledande perioderna, säger han efter semifinalen.

"Tänk till"

Men slår det över är Johan Garpenlöv rädd för att de unga spelarna påverkas av de negativa kommentarerna.

– Läser man det påverkas man. Om det är så är det klart att man tar åt sig. Men det är naturligtvis olika från person till person. Man får försöka lära sig att ta de negativa kommentarerna och skriverierna och lägga dem åt sidan, säger Garpenlöv.

Vad vill du säga till dem som hånar?

– Att man ska tänka till innan man skriver någonting. Det här är unga killar som är i början av en hockeyresa och att skriva nedvärderande om enskilda spelare som är i de här åldrarna, det tycker jag är tufft.

Sverige spelar bronsmatch mot Slovakien klockan 22.00 i kväll (matchen sänds i SVT2).

ARTIKELN HANDLAR OM