”Ska ladda om för att ta bronspengen”

I kväll kan juniorkronorna fixa en VM-medalj: ”Skillnad på trea och fyra”

1 av 4
HOCKEY

TORONTO. Gulddrömmen är krossad.

Nu väntar match om bronset mot Slovakien.

– Hur jobbigt det än är får vi ändå fokusera på bronsmatchen, säger Lucas Wallmark.

Foto: Peter Wixtröm
Rikard Grönborg.

Kanada och Slovakien möttes senare i natt i den andra semifinalen och förloraren Slovakien ställs nu mot Sverige i kvällens bronsmatch. De svenska spelarna har mindre än 24 timmar på sig att smälta den tunga 1–4-förlusten mot Ryssland i semifinalen och ladda om.

Flera av spelarna sa öppet att det blir svårt men att de måste för att få en medalj med sig hem.

– Ja, det blir tufft, men vi ska ladda om för vi ska ha bronspengen, säger Linus Söderström.

”Jäkligt trist att åka hem tomhänta”

Lucas Wallmark fick ett silver i Malmö och känner att han inte kan lämna Toronto utan en ny medalj:

– Det skulle vara jäkligt trist att få åka hem tomhänta när vi ändå är här. Hur jobbigt det än är får vi ändå fokusera på bronsmatchen. Det är en match kvar och efter det får vi förhoppningsvis jubla efter ett brons, säger Luleåcentern.

Direkt efter den tunga förlusten samlades spelarna i omklädningsrummet och lovade varandra att ladda om till bronsmatchen:

– Det gäller att försöka glömma den här matchen, men det blir jättejobbigt att göra. Vi får försöka ladda om på något sätt och komma tillbaka. Vi vill inte lämna här utan medalj, säger William Nylander.

”Måste låta spelarna sörja”

Förbundskapten Rikard Grönborg gör sitt andra år som huvudansvarig. Han fick nöja sig med silver i Malmö och nu blir det som bäst ett brons.

– Vi måste låta spelarna sörja lite nu. Sedan när vi kommer tillbaka till hotellet ska vi prata och stänga den här matchen och titta på nästa utmaning. Det är en stor skillnad på att vara trea eller fyra i en turnering.

Medan spelarna var självkritiska tyckte inte Grönborg att han kunde ha gjort så mycket annorlunda:

– Nej, jag försökte verkligen hela tiden. Till och med sista fem-sex sista minuterna tog vi ut målvakten för att skicka signaler till laget att vi försöker göra allt vårt bästa och aldrig ge upp.

ARTIKELN HANDLAR OM