SVT:s tittarsuccé: ’Är imponerande’

Lockar miljonpublik – trots kritiken

HOCKEY

SVT har fått kritik för sina JVM-sändningar.

Men kanalen har lockat miljonpublik under turneringen.

– Det visar att intresset för JVM är superstarkt, säger projektledaren Marcus Törngren till Sportbladet.

SVT och Viasat delar på rättigheterna för JVM och debatten om vilken kanal som gjort bäst ifrån sig har gått varm. Sportbladets hockeyexpert Mats Wennerholm menar att Viasat ”utklassar SVT” och säger att han ”lider med Marie Lehmann & Co som får presentera en liten plätt vid sargkanten i Air Canada Centre som ’JVM-studio’”.

Lockar miljonpublik

Och under kvartsfinalen mot Finland missade SVT:s tittare de första 30 sekunderna av matchen på grund av problem från TSN:s matchfeed.

Men trots motgångarna har man lockat storpublik till sina sändningar. Kvartsfinalen mot Finlands sågs av 850 000 tittare i snitt trots att den visades i SVT24 medan semifinalen mot Ryssland snittade 868 000 tittare. Båda sändningarna hade dessutom över en miljon tittare som mest.

– Det är imponerande siffror, speciellt kvartsfinalen i SVT24. Det här visar att intresset för junior-VM är superstarkt. Jag tror att det är den positiva och öppna ishockeyn med mycket spelvändningar och mål som gör att folk bänkar sig för JVM, säger SVT:s projektledare Marcus Törngren till Sportbladet.

”Konkurrens sporrar”

Nu bemöter han också kritiken som förekommit mot kanalen.

Är ni nöjda med hur studion sett ut?

– Vi har kört enligt det här upplägget nästan alla år vi sänt junior-VM i USA eller Kanada. Man kan vara vid sargkanten för att vara nära spelarna och rinken eller så kan man ha en studio på läktarnivå eller studio hemma. Vi valde den här lösningen denna gång men vi kan mycket väl ändra upplägget till nästa junior-VM, som går i Finland.

Flera tittare har tyckt att era uppsnack varit för korta. Varför har de inte varit längre?

– Jul- och nyårshelgerna är viktiga för SVT och många program slåss om tablåtiderna. Eftersom det är väldigt osäkert hur långt Sverige kommer gå i turneringen är det också svårt för tablåledningen att planera, med tex fyra olika starttider för kvartsfinalerna. Vi måste ta hänsyn till helheten och kan inte blockera eventuella långa uppsnack även fast vi skulle vilja. Därför blev det bara tio minuters uppsnack i semifinalen tex.

Har du sett Viasats sändningar och i så fall vad tycker du om dem?

– Jag tycker deras sändningar varit bra. Konkurrens sporrar.

FAKTA

Här är tittarsiffrorna från JVM:

5/6 januari, bronsmatch/final

Siffror ej tillgängliga.

4 januari, Sverige-Ryssland (SVT2)

868 000 tittare i snitt

2 januari, Sverige-Finland (SVT24)

850 000 tittare i snitt

31 december, Schweiz-Sverige (TV3)

271 000 tittar i snitt

29 dec, Ryssland-Sverige (SVT2)

515 000 tittare i snitt

27 dec, Danmark-Sverige (TV3)

345  000 tittare i snitt

26 dec, Tjeckien-Sverige (SVT2)

334 000 tittare i snitt

* Siffror från MMS. Play räknas inte in i statistiken.

ARTIKELN HANDLAR OM