Abrahamsson: En helt magisk final

Två bästa lagen möttes – bara att tacka för showen

HOCKEY

TORONTO. Det var en drömfinal på förhand.

Och den levde upp till alla förväntningar.

Ett galet drama där hemmapubliken inte kunde ha önskat sig ett häftigare manus.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

Junior-VM är över och Kanada är mästare. Efter 5–4 i finalen mot Ryssland är Kanada tillbaka högst upp på hockeytronen i juniorsammanhang.

Kanada kommer att fira i natt, var så säkra. Efter fem år utan något guld var det minst sagt efterlängtat. Och att få göra det på hemmaplan, i Toronto, och mot Ryssland kunde inte vara ett bättre tillfälle.

Redan i slutet på semifinalen mot Slovakien ställde sig hemmapubliken upp och vrålade ”We want Russia”. Och i natt fick den hockeytokiga nationen vad de ville.

En final mot Ryssland. Och en seger efter enorm dramatik.

En fullständigt galen hockeymatch

Hur summerar man den här finalen? Det går inte.

Det var en helt underbar hockeymatch som hade allt.

Möjligtvis bortsett på högklassigt målvaktsspel och en förmåga från Kanada att stänga matchen. Men just de här två faktorerna bidrog till att det blev den match det blev.

Och varför fokusera på det negativa. Det var en alldeles underbar kväll i Air Canada Center.

Jag har aldrig varit med om en sån laddad atmosfär under en match. Stämningen var elektrisk och på isen var det kallt krig. Det small i varenda närkamp och det var långt ifrån alltid det var schysta tacklingar.

Båda lagen gav och tog och domarna, bland annat svenska huvuddomaren Marcus Vinnerborg och linjedomaren Andreas Malmqvist, hade fullt upp.

Efter 2.32 stod det 2–0 till Kanada. Ryssland bytte målvakt och hittade tillbaka in i matchen. Men när Ryssland kändes starkast gjorde Kanada tre snabba mål.

Avgjort?

Jo, tjena.

En värdig avslutning på mästerskapet

Tre ryska mål på tre minuter i slutet av mittperioden och plötsligt var det många kanadensare som minns finalen i Buffalo. Då gjorde Ryssland fem mål i tredje perioden och vann med 5–3. En kollaps som skakade om hela hockey-Kanada.

Nu lyckades inte Ryssland med en ny vändning, men det var dramatiskt ända in i slutsekunderna.

En värdig avslutning på ett häftigt mästerskap och jag känner mig helt tom.

Att uppleva ett junior-VM i Kanada går inte att jämföra med något annat land.

ARTIKELN HANDLAR OM