Drömmer om en final mot Finland

HOCKEY

På måndag presenterar Rikard Grönborg sin trupp till junior-VM i Finland.

Sverige får ett riktigt starkt lag, även den här gången.

Drömmen är en final mellan Juniorkronorna och Finland i en kokande Hartwall Arena.

Hans Abrahamsson.

För många hockeyälskare är junior-VM en av säsongens verkliga höjdpunkt. För mig är det definitivt så.

Men några få undantag är de absolut bästa juniorspelarna på plats, och det är alltid speciellt att se blivande NHL-stjärnor tändas. Dessutom bjuds det alltid på väldigt underhållande ishockey.

Finalen för ett år sedan mellan Kanada och Ryssland i en fullsatt Air Canada Center är en av de mest underhållande hockeymatcher jag någonsin sett.

Mycket handlar om Nylander

Rikard Grönborg får anmäla tjugo utespelare och tre målvakter. Med största säkerhet väljer han sju backar och tretton forwards. Truppen han presenterar på måndag innehåller säkert någon eller några extraspelare. Även min trupp innehåller tre utespelare för mycket.

För den stora frågan har varit om William Nylander kommer? Torontos draftetta har tillbringat hösten i farmarlaget Marlies där han imponerat stort.

Mycket handlar om vad Nylander, och inte minst Maple Leafs, vill. Har general manager Lamoriello och coach Babcock planer att plocka upp Nylander inom kort? Ser de hellre att han fortsätter spela AHL-hockey i stället för att försvinna en månad och spela JVM-matcher på europeisk rink?

Enligt det avtal som finns mellan Svenska Ishockeyförbundet och NHL ska spelare som håller till i AHL släppas till turneringen. NHL-klubbarna har de senaste åren i många fall ställt sig välvilliga till det, men det finns också undantag.

Vi minns Mika Zibanejad för tre år sedan, och alla märkliga turer runt André Burakovsky för ett år sedan.

Det finns inget givet svar, allt vi vet är att varje situation är unik. Nu talar allt för att Toronto planerar att behålla Nylander i AHL, därmed är de mer eller mindre tvungna att släppa honom till JVM.

Omöjligt veta vem som är starkast

Oavsett William Nylander eller inte har Sverige ett riktigt bra lag.

Tillräckligt starkt för att vinna?

Ja, men vi kan lika gärna bli utan medalj.

Som vanligt handlar det om fem länder: Sverige, Kanada, USA, Ryssland och Finland. De här nationerna har dominerat stort under 2000-talet. Vi får gå tillbaka till 2001 för att hitta någon annan guldnation, då vann Tjeckien.

Att någon av de fem stora vinner kan jag lova, men vem som är starkast är omöjligt att svara på.

Jag går igenom min trupp, spelare för spelare härintill. Egentligen känns alla lagdelar starka, från målvakterna till fjärdekedjan. Vad jag kan sakna är spelare som bryter mönstret, därför är det extra viktigt att få med bröderna Nylander.

Konkurrensen är stenhård och i min trupp har jag inte med namn som Oliver Kylington, Robin Kovacs och spännande Luleåcentern Christopher Mastomäki.

Sedan handlar det mycket om gruppdynamik och att vi har spelarna som verkligen kliver fram i de viktiga matcherna.

Blir en ny hockeyfest

Efter den mäktiga turneringen i Toronto/Montreal är junior-VM tillbaka i Europa. Det blir faktiskt tredje gången under de fyra senaste åren som JVM avgörs på den här sidan av Atlanten. Efter ryska Ufa 2013 och Malmö 2014 är det nu dags för Finland och Helsingfors.

Vill ni uppleva ett junior-VM på europeisk mark ska ni passa på nu, för de följande tre åren avgörs turneringen i Nordamerika. Det är tolv år sedan Finland arrangerade mästerskapet och målet är att slå publikrekordet i Europa, som för övrigt Malmö har med 144 000 åskådare. Nu siktar de finska arrangörerna på över 150 000 åskådare.

Jag tror de lyckas.

Vi kan ställa in oss på en ny sprakande hockeyfest. Den 26 december drar det igång.