Glädjebeskedet om Nylander inför JVM

Förbundsbasen: ”Ser inte det här som något problem”

HOCKEY

Här är ett glädjebesked inför junior-VM.

Möjligheterna att få loss stjärnforwarden William Nylander, 19, från Toronto Maple Leafs är stora.

– Toronto har svarat mig i dag. De har inte har några planer på att flytta upp honom i NHL, och att han då är tillgänglig för JVM, säger Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg.

Juniorkronorna ser ut att få ett riktigt starkt lag till turneringen som avgörs i Finland med start på annandagen. En trupp som skulle spetsas till ytterligare om stjärnforwarden William Nylander ansluter.

Tre aktuella spelare tillhör i dag NHL-klubbar: William Nylander, Adrian Kempe (Los Angeles) och Oliver Kylington (Calgary) Samtliga spelar just nu AHL-hockey och då ska de, enligt avtalet mellan NHL och Svenska Ishockeyförbundet, släppas till junior-VM.

Det har spekulerats i att Toronto inte vill släppa William Nylander, som övertygat stort i AHL och ligger i toppen av poängligan. 

Fått svar från Toronto

Just nu är en svensk delegation med generalsekreterare Tommy Boustedt, Peter Forsberg och SHL:s vd och sportchef, Jörgen Lindgren och Johan Hemlin i New York. I går hade de ett möte med NHL:s vice ordförande Bill Daly. En sak som togs upp var de svenska spelarna som är aktuella för junior-VM.

Det var Bill Daly som skickade ut den förfrågan till respektive klubb om att släppa spelarna till junior-VM.

Nu på eftermiddagen fick Peter Forsberg svar från Toronto:

– De svarade att de inte har några planer på att flytta upp William i NHL. Att deras plan är att han ska spela i AHL och då är han också tillgänglig för JVM. De ville bara titta närmare på några saker och återkomma. Jag ser inte det här som något problem, säger Peter Forsberg.

– Det enda som kan störa bilden är om spelaren själv inte vill eller om han flyttas upp i NHL, säger Forsberg.

”Vill spela junior-VM”

Juniorkronornas förbundskapten Rikard Grönborg har pratat med William Nylander:

– ”Wille” har tydlig sagt att han vill spela om Toronto släpper honom, inget snack. Vi hade ett bra snack och från vår sida vill vi givetvis ha med honom, säger Grönborg.

Den 15 november samlas JVM-truppen i Stockholm.

När vill ni ha ett definitivt besked från NHL-klubbarna?

– Ja, vi har inte satt något datum, men en vecka innan laget samlas låter rimligt, så runt 7:e eller 8:e december, säger Peter Forsberg.