Stänger ner sociala medier under JVM

Foto: BILDBYRÅN
Rikard Grönborg.
HOCKEY

Junior-VM betyder inte bara en stor hockeyupplevelse. I många fall betyder det också ett publikt genombrott med hyllningar och hån i sociala medier.

Men de märker inte Juniorkronorna av.

– Vi kommer stänga ner det, säger Anton Karlsson.

Att lyckas i ett JVM gör dig till stjärna över en natt. Minns exempelvis Max Friberg som gick från doldis i SHL-bottenlaget Timrå till att bli skyttekung i det svenska guldlaget.

Men det går fort åt andra hållet också. Robert Hägg stod för en avgörande miss när Sverige förlorade guldet i Malmö mot Finland. När han sedan inledde efterföljande turnering lite darrigt kom hatet på sociala medier. På Twitter kokade det och det skapades till och med ett parodikonto i hans namn.

”Blir mycket skit”

– Jag skiter egentligen i vad alla andra tycker. Så länge Rikard och de andra tränarna är nöjda med det jag presterar och hjälper laget att vinna är vi nöjda, sa han då.

Och just att stänga ute omvärlden är fortsatt nyckeln till en JVM-framgång. Anton Karlsson, som gör sitt tredje raka mästerskap, berättar att när laget samlas så stänger man ner Instagram och Twitter och andra sociala medier.

– Vi kommer göra likadant som vi gjort tidigare också. Vi har lite medieregler och det tycker jag är bra. Annars kan det bli väldigt mycket prat runt laget som inte ska vara där, säger han.

Det blev mycket snack kring Hägg förra året, är det en utlösande faktor för det här beslutet?

– Nej vi har haft det innan också. Det blir alltid något skit, det får man vara förberedd på. Vissa gillar inte alls det man gör och vissa gör det, säger Karlsson som inte ens brukar läsa tidningarna under mästerskapen:

– Det kan bli negativa tankar, det är vi i laget som säger att vi inte ska läsa saker, det kan sänka både en själv och andra.

”Valt ett tufft yrke”

Förbundskapten Rikard Grönborg vill inte tala om något sociala medier-förbud.

– Vi har kommit överens om vissa saker, och det är framförallt spelarna som gjort det, men det är inte Östtyskland så att vi säger ”nej ni får inte göra de här grejerna”. Vi ber bara dem ha fokus på rätt ställe, säger han.

På ett sätt ser han hyllningar och hat på sociala medier som en del i en utbildning:

– Grabbarna måste klara av det, de har valt ett väldigt tufft yrke och det yrket innebär att man måste klara av sådana saker, säger Grönborg.