Abrahamsson: Tufft men inte avgörande

Lider enormt med Aho och nu saknas Rasmus Andersson än mer

Foto: SVT
Sebastian Aho fördes till sjukhus direkt efter incidenten.
HOCKEY

Sebastian Aho missar junior-VM.

Tufft för Skellefteåbacken – tufft för Juniorkronorna.

Men knappast avgörande för Sveriges öde i den här turneringen.

Hans Abrahamsson.

Hela situationen såg så märklig ut. Sebastian Aho försökte stoppa en hög puck, han missbedömde den helt och den träffade honom rakt på struphuvudet.

Sent på onsdagskvällen kom beskedet: borta fyra till sex veckor och JVM är definitivt kört för den skridskoskicklige backen.

Definitivt inte den julklapp vare sig Aho eller förbundskapten Rikard Grönborg hade önskat sig.

Självklart lider jag något enormt med Aho, som i den här turneringen kanske hade sin sista chans att bli draftad. I Sverige har han länge setts som en stor talang, men samtliga NHL-klubar har ställt sig kallsinniga till Ahos tjänster.

Bara att tänka på Ufa

Det är alltid jobbigt med skador, inte minst när det handlar om nyckelspelare, och en sådan var Aho. Tänkt som en viktig kugge i power play och även skicklig i att leverera det så avgörande förstapasset från egen zon.

Men skador ingår, och Sverige har fram till nu varit helt förskonat. Minns i Ufa 2013 då tre backar tvingades lämna återbud och det var inte vilka namn som helst: Hampus Lindholm, Jonas Brodin och Oscar Klefbom. Även Jesper Pettersson försvann. Den gången blev det ändå en final.

Nu blir Ahos öde någons annans lycka.

En back skulle bort efter förlusten mot Kanada, nu lär Rikard Grönborg välja att anmäla samtliga sju backar han har tillgång till och som redan är på plats i Finland.

I Nordamerika finns både Rasmus Andersson och Oliver Kylington, men att någon av dem skulle blixtinkallas har jag oerhört svårt att tro.

Blev faktiskt lite förvånade när inte Rasmus Andersson var med i den ursprungliga truppen. Nu med Aho skadad tror jag även att Rikard Grönborg ångrar sig en aning.