Det är svårt att känna någon riktig glädje

HOCKEY

HELSINGFORS. Några snygga mål, huvudtacklingar och allmänt kaos.

Så, hur sammanfattar vi den här premiärmatchen?

Med tre poäng och en innerlig önskan att William Nylander inte är allvarligt skadad.

Juniorkronorna vann – men jag har svårt att känna någon riktig glädje.

Hans Abrahamsson.

Schweiz är ett lag vi ska slå, men premiärer är alltid luriga. Med det konstaterat blev det en målmässigt väldigt enkel resa.

Juniorkronorna punkterade den här matchen i inledningen av den andra perioden. Dmytro Timashov och Rasmus Asplund pricksköt 4–1 respektive 5–1. Då hade Sverige skjutit femton skott totalt och alltså gjort fem mål. Till slut blev det 8-3.

Om det var avslaget under andra halvan av matchen hände det desto mer i den första perioden. Och det började direkt.

Juniorkronorna fick en drömstart, som lika gärna kunde ha varit en mardrömsstart.

Redan i första bytet slarvades det på offensiv blålinje. Tino Kessler kom fri men Linus Söderström svarade för en oerhört viktig räddning

I anfallet efter kunde i stället William Nylander göra 1–0.

En blixtrande start, som ändå bara var början.

För vad hände egentligen inte i den första perioden? Det enda som saknades var lite struktur och mer än korta sekvenser med konstruktivt spel.

Vårdslös blindside-tackling

Fyra mål, tre för Sverige och ett för Schweiz.

Två matchstraff för Schweiz.

Först träffade Fabian Heldners hjälm rakt i munnen på Joel Eriksson Ek. Domarna gav först Tino Kessler matchstraffet innan de till slut insåg sitt misstag och lät Kessler komma tillbaka.

Sedan en oerhört vårdslös blindside-tackling från Chris Egli rakt i huvudet på William Nylander.

Den svenske forwardsstjärnan kom inte tillbaka i spel mer och det är stor risk att det handlar om en hjärnskakning. I så fall kan hela turneringen vara i fara för William Nylander.

En sak kan vi i alla fall vara helt säkra på: Toronto Maple Leafs är inte det minsta intresserat av att ta några risker när det gäller William Nylander.

Jag ska passa mig för att dra några förhastade slutsatser, men jag är inte alls säker på att vi får se William Nylander mer i den här turneringen. I så fall är det både tragiskt för Nylander och givetvis ytterst ytterst kännbart för Sverige.

Vi kan egentligen bara hoppas på det bästa.

Internationella mästerskap brukar vara något av en frizon för oss som sedan länge har tröttnat på alla huvudtacklingar i SHL.

Tji fick vi.

Även Adrian Kempe tvingades bryta matchen till synes groggy efter en tackling. Domaren friade schweizaren helt i den situationen och det tycker jag han gjorde alldeles rätt i. Inte mindre trist om även Kempe är skadad. Han gick ut i omklädningsrummet och kom inte tillbaka spel något mer efter den tacklingen.

Svåranalyserad match

Spelmässigt var det en oerhört svåranalyserad match. Mitt i kaoset i första perioden hann Juniorkronorna med att blanda och ge en hel del. Bland annat ett riktigt svagt power play i fem minuter som följdes av ett briljant box play i fyra minuter. Det kändes betydligt stabilare i de två avslutande perioderna.

Jakob Forsbacka Karlsson hann visa att han blir viktig, både offensivt och defensivt. Dmytro Timashov visade prov på vasst prickskytte och Andreas Englund svarade för rejält backspel.

Men totalt sett var Schweiz alldeles för svagt, inte minst defensivt.

Den enda skada Schweiz kunde ställa till för Sverige var att vi tappade några nyckelspelare. USA på måndag blir något helt annat. Inte minst när vi riskerar att komma till den matchen utan några av våra offensiva nyckelspelare.

Risken är stor att det här blev en väldigt dyrköpt seger.